Obilježena godišnjica presudne bitke: Heroji Gradiške odbranili Srpsku

GS
Foto: Milan Vujić

GRADIŠKA - Kod spomen-kompleksa u gradiškom naselju Bok Jankovac danas je služen parastos i položeni vijenci povodom obilježavanja 32 godine od odbrane Gradiške od agresije jedinica Hrvatske vojske u kojoj je poginulo 16 boraca Vojske Republike Srpske, a 22 su ranjena.

Vijence kod ovog spomen-kompleksa položili su članovi porodica poginulih, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao i delegacija grada Gradiška.

Ruže su položili predstavnici Narodne skupštine Republike Srpske, Vijeća naroda Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova, ministar trgovine i turizma Denis Šulić, predstavnici Boračke organizacije i organizacija proisteklih iz Odbrambeno- otadžbinskog rata.

Ruže su položili i predstavnici Lake pješadijske brigade Gradiška i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) Oružanih snaga BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović vijenac je položila i na spomen-ploču žrtvama ustaškog terora u selu Bok Jankovac, kao i delegacija grada Gradiška.

Pripadnici jedinice Hrvatske vojske “Berbir bojna” su u ranim jutarnjim časovima 8. avgusta 1992. godine prešli rijeku Savu i napali srpske odbrambene položaje. Nakon žestokog okršaja i snažnog otpora, napad je odbijen.

Komandant Drugog bataljona Gradiške brigade Miodrag Kević rekao je ranije da vojna operacija na Bokovima ima mnogo veći značaj od onog koji se publikuje.

-Operacija protivnika bila je zamišljena da ovlada ovim prostorom, obezbijedi mostobran i napravi prodor dalje u dubinu teritorije Republike Srpske - podsjetio je Kević.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da šta god radili i gradili bilo gdje u Republici Srpskoj, kada god se radovali, proslavljali uspjehe i presjecali vrpce na novim školama, vrtićima, mostovima i putevima, uvijek smo dužni da se sjetimo onih koji su nam omogućili da živimo u miru i slobodi.

-Prije svih, danas se moramo sjetiti naših 16 stradalih heroja sa Bok Jankovca, njihovih ranjenih saboraca, kao i svih onih koji su branili i odbranili Gradišku i Republiku Srpsku. I to ne samo kada obilježavamo godišnjice, poput današnje, već uvijek i na svakom mjestu i zato - neka im je vječna slava i hvala - naglasila je Cvijanović u obraćanju.

Ona je navela da se prije tačno 32 godine na mjestu na kojem su danas vodila odsudna bitka za odbranu Gradiške.

-Hrvatska vojska je u ranim jutarnjim časovima prešla Savu i izvršila iznenadan i žestok napad na položaje naše vojske. Na njihovo iznenađenje, otpor hrabrih branilaca Gradiške bio je još žešći i odlučniji. Za naše borce, predaja i povlačenje ni u jednom trenutku nisu bile opcija, jer su iza njih bile njihove porodice, prijatelji, komšije, kuće i ognjišta - podsjetila je Cvijanović.

U snažnom okršaju, istakla je ona, agresor je potučen i uz velike gubitke potjeran nazad preko Save.

-Nažalost, gubitaka je bilo i na našoj strani. Za odbranu Gradiške i Republike Srpske život je položilo 16 boraca, dok je njih 22 ranjeno. Tog dana, odbranjena je Republika Srpska u Gradišci, kao i Gradiška u Republici Srpskoj - naglasila je Cvijanović.

Od tada, do danas, rekla je ona, ova neraskidiva veza dodatno je osnažena odličnom saradnjom lokalnih i republičkih institucija.

-Rado dolazim u Gradišku i svaki put kada dođem jasno vidim da je ovaj grad sve uređeniji, ljepši i razvijeniji. To je plod, kako uspješne saradnje lokalnih i republičkih vlasti, tako i moderne i dinamične gradske administracije koja jasno prepoznaje i izlazi u susret potrebama svojih građana - navela je Cvijanović.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekla da je ponosna na svaki zajednički projekat koji je realizovan na području grada, a bilo ih je zaista mnogo, kao i na veoma ambiciozne planove za budući period.

-Naravno, svjesni smo i izazova koji su pred nama, ali sa čvrstim uvjerenjem da ih možemo prevazići uvijek kada smo okupljeni oko naše svetinje koja je na ovom mjestu odbranjena, a ona se zove Republika Srpska - poručila je Cvijanović.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je danas da su hrabri borci Vojske Republike Srpske prije 32 godine u naselju Bok Jankovac zaustavili agresiju Hrvatske vojske na Gradišku i Republiku Srpsku i istakao da je obaveza pokloniti se njihovoj hrabrosti.

-Naša je obaveza da se poklonimo njihovoj hrabrosti i odlučnosti u odbrani Gradiške i Republike Srpske - rekao je Adžić.

On je rekao da su srpski borci ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske, da bi danas postojala Srpska, kao garancija opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

-Ovo je jedno od mnogih mjesta na prostoru Gradiške i Republike Srpske koja pokazuju da je srpski narod u svim prethodnim ratovima bio stradalnički i da je nad njim izvršen genocid, da su Srbi pretrpjeli ogromne gubitke djece, boraca i civila - ukazao je Adžić.

On je napomenuo da je važno da srpski narod prenosi svoju istoriju na mlađa pokoljenja da se ne bi ponovila tragedija poput ove u Bok Jankovcu.
Adžić je ukazao na pokušaje u svijetu predstavljanja srpskog naroda kao genocidnog, te naglasio da ovakvi spomenici u Gradišci i širom Republike Srpske pokazuju da su Srbi stradalnički narod, nad kojim je izvršen genocid.

-Srpski narod se borio za slobodu za svoja prava i demokratiju, kao i za slobodu drugih naroda i narodnosti - istakao je Adžić.
Adžić je poručio da je obaveza pokloniti se srpskim rodoljubima koji su podnijeli žrtvu za Republiku Srpsku kao garanciju opstanka Srba na ovom prostoru.

-Obaveza je i da jačamo i razvijamo Srpsku - istakao je Adžić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Milovan Gagić rekao je da je u Bok Jankovcu vođena bitka za odbranu Gradiške i Republike Srpske od neprijatelja.

-Taj krvavi trag neprijatelja poznat nama je iz vremena Drugog svjetskog rata na području Kozare, Šušnjara, Prebilovaca i mnogih drugih srpskih stratišta - naveo je Gagić.

Istakao je da je 16 hrabrih junaka Vojske Republike Srpske dalo svoje živote u Bok Jankovcu za odbranu Gradiške, srpskog naroda i Republike Srpske.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Boban Aleksić rekao je da su poginuli borci Vojske Republike Srpske ovdje dali živote za odbranu srpskog naroda, Gradiške i Republike Srpske.

-Lik i djelo 16 heroja VRS živi u nama vječno kroz generacije koje dolaze - istakao je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana