Obilježavanje stradanja u Bratuncu: Danas tuguje cijeli srpski narod

GS, Agencije
Foto: predsjednikrs.rs/ Borislav Zdrnja, Dona Katušić

BRATUNAC - U Bratuncu  je obilježena godišnjica stradanja 3.267 srpskih žrtava srednjeg Podrinja i Birča, poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a povodom 32. godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69, a zarobljeno 22 vojnika i civila.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je na obilježavanju da je zaSrbe mir jedina opcija, ali to ne znači da se neće braniti.

- Hvala vam što na ovaj način ne dozvoljavamo da se zaboravi, jer drugi žele da to tako bude, Da nestane sjećanje na stradale Srbe - istakao je Dodik.

Dodao je da su Srbe najviše ubijali, na njihove najveće praznike.

- Uvijek su u nama vidjeli krivce. Zar je krivac bio dječak koji se u svoje selo vratio po svog psa, pa ga zaklali? Nakon 27. godina njegovo tijelo je pronađeno u masovnoj grobnici. Za ubistvo djeteta nijedna kazna nije dovoljna, a kamoli deset godina. Mnogi nisu dočekali ni takvo priznanje. Malo je kuća u Podrinju, koje u proteklom ratu nisu zavijali u crno. Nisu birali, sve je išlo po redu, onako kako su zločinci htjeli. Upadali su u selo, palili, njihove komšije, koje su imale usađenu mržnju prema Srbima, ne samo da ih ubiju, nego da svoju mržnju ispolje na njima - dodao je Dodik.

Dodao je da je Svesrpski sabor prekretnica u svemu, te da nije bilo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, na ovom planu se ništa ne bi desilo.

Napominje da danas Srbi i u Republici Srpskoj i Srbiji, treba da se okupe oko Vučića, te da polako, ali žustro reagujemo na događaje.

Dodik dodaje da je uvjeren da će BiH propasti, jer ne priznaje srpske žrtve.

- Možemo živjeti u miru, ali to ne znači da ćete išta od Srpske uzeti. Malo vam je to što imate. Republika Srbija i Srpska su ukosnica onog što je naš srpski narod - dodao je Dodik.

Patrijarh Porfirije istakao je na obilježavanju da, za razliku od drugih, za bol srpskih majki nije potrebna nikakva potvrda niti glasanje.

- Ovdje je narod mučenički postradao prije 32 godine. Isto tako nastradali su u Austrougarskoj okupaciji, potom u NDH. Golgota do golgote. Znajte dobro, naši nevino postradali roditelji, djeca, braće i sestre, naš narod, to su mučenici. Mi hoćemo da se borimo molitvom, hristovim spasenjem, znanjem i obrazovanjem. To treba da budu naša najveća oružja, a prevashodni cilj jeste mir - poručio je patrijarh Porfirije.

On je dodao da niko ne umanjuje žrtve drugih naroda.

- Naprotiv, svaka žrtva je žrtva, bilo da je srpska, hrvatska ili bošnjačka. Međutim, bolu majke u Bratuncu, Srebrenici, Zalazja, Krnjiča....ili bilo gdje u Podrinju ne treba nikakva pisana dokumentacija. To njihov bol i suze najbolje znaju, jer golgota bratunačka i više nego je stvarna. Zato nam nisu potrebna ničija glasanja za tu potvrdu. Niti jednom žrtvom se ne smije manipulisati - istakao je patrijarh Porfirije.

Predsjednik Vlade Srbije istakao je na obilježavanju da je važno da ujedinjeni obilježavamo sve srpske žrtve, da se okupljamo i da pamtimo.

- To je početak naše duhovne obnove - istakao je Vučević.

Premijer Srbije naglasio je da nije zgoreg ponoviti istinu, jer je važno da se čuje i da se ne zaboravi i da se tako razumije obimi stradanja našeg naroda na ovim prostorima.

- Tu se radilo o kontinuiranoj, genocidnoj politici prema Srbima. Željeli su da nas kazne zato što smo se naselili na obe obale Drine, jer po njima je Drina granica istočne i zapadne hemisfere, i mi nemamo šta da tražimo sa ove strane Drine. Zato su nas klali, ubijali, raseljavali i u Prvom, i u Drugom, i u poslednjem ratu.  Nisu uspeli da slome slobodarsku snagu srpskog naroda - naglasio je Vučević.

On je upitao kome je mogao biti kriv Vladimir Gajić star samo četiri godine.

- Mnogi civili su na najstrašniji način masakrirani. Bratunac, Kravice, Skelani, Šekovići, Srebrenica, gotovo sva podrinjska sela, gledali su najstrašnije zločine Nasera Orića i njegovih krvnika - istakao je Vučević.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić poručio je u Bratuncu da Srbi nikada neće odustati od traženja pravde i onoga ko su i šta su.

Kojić je ukazao da lažne demokrate, diplomate i visoki predstavnici imaju jedan cilj koji su pokazali rezolucijom o Srebrenici, a to je želja da srpskom narodu stave etiketu genocidnog, te istakao da oni sigurno neće čuti plač porodica poginulih Srba.

On je naveo da se Srbima želi zabraniti da govore istinu raznim montiranim sudskim procesima, prijetnjama i uvredama.

-Pored toga, žele nam oteti naše vode i zemlju, a mi im kažemo da se u toj zemlji nalaze kosti naših najmilijih i da je za nas, porodice ubijenih, svaki njen grumen svet i da nećemo dozvoliti nikome da nam to otme, makar i mi morali biti zakopani u tu zemlju - rekao je Kojić.

On je istakao da srpski narod mora biti jedinstven i da mora podići glas protiv nepravde, poručivši da su Srbi slobodarski narod i žrtve iz prošlosti, ma koliko to smetalo onima koji su ih ubijali.

-Ma koliko da smo brojčano mali kao narod, veliki smo kao patriote i kao ljudi. Nikada nismo napadali, uvijek smo se branili, zato sada više nego ikada moramo da odbranimo svetinju koju su nam poklonili naši ubijeni - poručio je Kojić.

On je podsjetio da su Srbi svakodnevno ubijani i u Srebrenici, Bratuncu, Milićima, Zvorniku, Vlasenici, Šekovićima i Osmacima.

-Ubijani smo od potomaka onih koji su u Drugom svjetskom ratu ubijali naše pretke, a to je zloglasna „Crna legija“, samo što su sada Naser Orić, Zulfo Tursunović i njihovi jurišnici preuzeli ulogu Francetića i Kurelca - rekao je Kojić.

On je naveo da su ubijani civili, djeca, starci, žene, djeca i trudnice, pa čak i stoka.

Prema njegovim riječima, u cijeloj BiH 131 srpska porodica izgubila je troje ili više članova, od čega 20 u Podrinju, dodajući da je ubijeno 72 srpske djece, a više od njih 800 ostalo je bez jednog ili oba roditelja.

-Po tri brata Lazarević i Delić iz Vlasenice, dva sina i otac Rankić iz Brežana, tri Brata Simić iz Poloma, otac, majka, i dva brata Marinković iz Podravanja, otac, majka i sin porodice Vučetić iz Bjelovca, dvije kćeri i otac Matića iz Bjelovca, majka i dva sina Mlađenovića iz Ježeštice, troje Jovanovića, troje Lukića, Filipovići iz sela Loznica, četvorica Petrovića sa Obadi, troje Erića iz Kravice, troje Gvozdenovića iz Zagona, četvoro Simića iz Sikirića, četvoro Ristića iz Kušići, Mišići iz Vlasenice - naveo je Kojić.

On je upitao i kome je bio kriv Slobodan Stojanović koji je imao samo 12 godina kada ga je monstrum od žene Elfeta Veselji mučki ubila.

-Nije joj bilo dovoljno što mu je isjekla prste na rukama i polomila potkoljenice, nego ga je i rasporila na leđima u obliku krsta, što je poruka da se na ovim prostorima vodio vjerski rat - naglasio je Kojić, te dodao da Srbi dobro znaju za fašističku poruku “Srbe na vrbe”, što su na svojoj koži osjetili Srbi iz Kamenice i Glođanskog brda.

On je istakao da su Srbima u Jelačićima 1994. godine vadili srce iz grudi, ali da nisu uspjeli srpskom narodu da uzmu ljubav za otadžbinom, koju voli više od svega.

-Nikada nas neće slomiti, jer mi, potomci ubijenih, nosimo njihov gen, a njihova hrabrost i žrtva nam ne daje za pravo da se zarad ličnog komoditeta odreknemo Republike Srpske, crkve, prezimena i đedovine. Na to nas obavezuje svaka suza i kap krvi koja je pala za stvaranje Republike Srpske - poručio je Kojić.

On je ukazao da se ne smije vjerovati zapadnim ambasadama, jer ne žele dobro srpskom narodu, a to su pokazali i danas svojim nedolaskom u Bratunac.

On je mladim generacijama poručio da obilaze stratišta, uče istoriju i o srpskim stradanjima, kako bi se slična stradanja u budućnosti izbjegla.

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata položili su danas vijence kod Spomen-krsta na groblju u Bratuncu i odali počast za 3.267 stradalih.

Vijence je u ime institucija Republike Srpske položio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pratnji predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, premijera Radovana Viškovića, izaslanika srpskog člana Predsjedništva BiH Boška Tomića i ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijela Egića.

Na Spomen-krstu vijence su položili i delegacija Srbije koju je predvodio premijer Miloš Vučević, te ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

Cvijeće su položile delegacije poslanika u Narodnoj skupštini Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim organima, članovi porodica poginulih iz regije Srednjeg Podrinja i Birča, delegacije Boračke organizacije Republike Srpske i drugih nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te NOR-a.

Na Spomen-krst cvijeće su položile i delegacije Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, javnih ustanova Srpske, gradova i opština Srednjeg Podrinja i Birča, delegacije gradova i opština Srpske i Srbije,

Prisutni su bili i predstavnici Srpske u zajedničkim organina, te ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, ali i veliki broj građana Podrinja, ali i iz Srbije, koji su organizovano doputovali u Bratunac.

Prethodno je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije kod Spomen-krsta na bratunačkom groblju služio parastos za stradale Srbe, uz saslušanje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Tokom pomena na bratunačkom groblju brojni građani su nosili fotografije stradalih Srba.

Obilježavanje sjećanja počelo je liturgijom u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu, koju je služio patrijarh srpski Porfirije i mitropolit dabrobosanski Hrizostom, nakon čega je litije krenula do groblja.

Ovogodišnji program obilježavanja 32 godine od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču održava se pod naziom “32 godina, zločin bez kazne”.

Nuždić

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić rekao je Srni da je zločin nad Srbima Podrinja jedan od najtežih, što je prikazano i u Atlasu zločina nad Srbima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nuždić je naveo da se u prvom tomu Atlasa zločina, koji se odnosi na 1992. godinu, od 76 obrađenih masovnih stratišta 26 odnosi na srednje Podrinje.

-"Posebno boli činjenica što niko nije procesuiran za ove zločine, odnosno pred Sudom BiH samo četiri lica, a pred haškim sudom niko - rekao je Nuždić, koji je danas u Bratuncu prisustvovao obilježavanju 32 godine od srpskog stradanja u srednjem Podrinju i Birču.

Nuždić je naglasio da za srpske žrtve nema pravde.

-Nikada se niko od ambasadora zapadnih zemalja nije udostojio da dođe da oda počast žrtvama - rekao je Nuždić i dodao da se događaji na području Srebrenice posmatraju se samo u svjetlu jula 1995. godine, godine, a da se potpuno zanemaruje ono što se dešavalo 1992. i 1993. godine.

Gujon

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon izjavio je danas, povodom obilježavanja 32. godišnjice od zločina nad više od 3.200 Srba u Podrinju i Birču, da će jedan od ciljeva Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju biti da svojim radom učini da svetska javnost sazna punu istinu o slabo poznatim zločinima nad srpskim narodom tokom rata devedesetih godina. Gujon je istakao da će, u trenucima kada moćnici pokušavaju da naprave hijerarhiju među žrtvama, često ignorišući žrtve srpske nacionalnosti, Kancelarija za javnu i kulturnu diplomatiju uvek i na svakom mestu podsetiti na nevino stradanje srpskog naroda i tražiti pijetet i poštovanje za njih i njihove porodice.

Nešić

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je da Bošnjaci ruše BiH, u koju se stalno zaklinju, time što ne prihvataju srpsku ruku pomirenja i spremnosti da se svi poklone svim žrtvama, bez obzira na ime, vjeru i naciju.

Nešić je rekao novinarima u Bratuncu da su se Srbi poklonili svim žrtvama, te da očekuje i da neko od Bošnjaka dođe u Bratunac i širom Republike Srpske da se pokloni srpskim žrtvama.

Prema njegovim riječima, Srbi su pružili ruku pomirenja jer žele mir i stabilnost, dok drugi u BiH žele da šalju drugačije poruke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana