Obilježavanje Dana primirja u Velikom ratu

Srna
Obilježavanje Dana primirja u Velikom ratu

Obilježava se Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je okončan Veliki rat.

Centralna manifestacija biće održana u Beogradu, a u Republici Srpskoj će Dan primirja biti obilježen na Sokocu i u Trebinju.

Na Sokocu će biti položeni vijenci kod Spomenika solunskom dobrovoljcu na kome su upisana imena 363 borca iz ovog kraja, učesnika u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912-19818. godine.

Organizatori obilježavanja ovog značajnog datuma su Udruženje potomaka i poštovalaca dobrovoljaca u odbrambenim ratovima Srbije od 1912-1918. godine i opština Sokolac.

Vijence će na Spomenik solunskom dobrovoljcu položiti predstavnik Ambasade Srbije u BiH, kao i delegacije Udruženja potomaka i poštovalaca dobrovoljaca u odbrambenim ratovima Srbije od 1912-1918. godine i opštine Sokolac.

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić će položiti vijenac na banjalučkom groblju Sveti Pantelija u znak sjećanja i pijeteta prema stradalim sunarodnicima.

Iz Konzulata je najavljeno da će Vujić vijenac kod Spomenika žrtvama veleizdajničkog procesa u Banjaluci položiti u 11.00 časova.

U Trebinju će biti položeno cvijeće na Spomenik oslobodiocima Trebinja 1914-1918. godine. Vijenac na spomenik na trebinjskom Trgu slobode u 11.00 časova planirano je da polože gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i šef Kancelarije Miodrag Džudžalija, u znak sjećanja i pijeteta prema stradalim sunarodnicima u Prvom svjetskom ratu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković predvodiće danas centralnu državnu ceremoniju kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svjetskom ratu na Novom groblju, povodom obilježavanja Dana primirja u Prvom svjetskom ratu.

Ceremonija je planirana za 11.00 časova, a nakon polaganja vijenaca, prisutnima će se obratiti Selaković koji je i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Vijence će položiti delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici grada Beograda, udruženja opredijeljenih za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, boračkih udruženja i diplomatskog kora, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma u 10.00 časova biće položeni vijenci na Francuskom groblju, u 12.00 časova kod Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svjetskom ratu, a u 12.45 časova na groblju Komonvelta.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježava se u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje, čime je okončan Prvi svjetski rat.

Taj datum u Srbiji se obilježava kao državni praznik od 2011. godine.

Prvi svjetski rat je započeo napadom Austro-Ugarske na Srbiju, koja je u tom ratu imala 1.248.136 poginulih ili 28 odsto ukupnog stanovništva i 52 odsto muškog reproduktivnog stanovništva.

Uloga Srbije u Prvom svjetskom ratu bila je od izuzetnog značaja za okončanje najrazornijeg rata svjetskih razmjera.

Kao motiv za amblem tog praznika koristi se cvijet Natalijine ramonde, a odabran je u znak sjećanja na vaskrs Srbije, koja se iz pepela Prvog svjetskog rata uzdigla i nastavila put kojim i danas uspješno gradi poziciju vodeće zemlje u regionu.

Simbolika cvijeta je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena. Cvijet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, a u botanici je poznat je i kao cvijet feniks, jer čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije može da oživi, što simbolično ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela poslije Prvog svetskog rata.

Osim toga, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cvijeta.

Preporuka je da se taj amblem nosi na reveru u nedjelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana