Obilježavanje 32 godine od formiranja Druge krajiške brigade

SRNA
Obilježavanje 32 godine od formiranja Druge krajiške brigade

BANjALUKA - Obilježavanje 32 godine od formiranja Druge krajiške brigade, jedne od slavnih jedinica Vojske Republike Srpske, počelo je u Banjaluci u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Obilježavanju prisustvuju bivši pripadnici brigade, predstavnici boračkih organizacija Srpske i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Na ratnom putu dugom 3.500 kilometara od Zapadne Slavonije, "Koridora života", gradačačkog, oraškog, dobojskog, sarajevskog, vlašićkog, glamočkog i bihaćkog ratišta, pa sve do Manjače, kroz Drugu krajišku brigadu prošlo je više od 23.000 boraca, a život za Republiku Srpsku dao je 231 borac.

Dodik: Druga krajiška brigada branila srpsku slobodu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Druga krajiška brigada Vojske Republike Srpske, gdje god je bila, proslavila Krajinu, krajiški karakter, snagu i odlučnost da se brani ono što je za Srbe najvažnije, a to je sloboda.

"Naučili smo kroz istoriju da bez slobode nema ni države, a ako nema države onda nema ni slobode. Zato smo se borili od početka 1992. godine kada smo formirali 9. januara Republiku Srpsku. Ona je formirana kao nezavisna država sa svim svojim atributima nezavisnosti. Na kraju rata ušli smo u politički aranžman koji se zove dejtonska BiH u pokušaju da se napravi nešto što je bilo nemoguće, zbog stečenih istorijskih i drugih razloga, da se napravi neka država koja bi mogla da živi i funkcioniše", rekao je Dodik obraćajući se prisutnima tokom obilježavanja 32 godine od formiranja Druge krajiške brigade u Banjaluci.

On je rekao da se poslije 30 godina vidi da je to zabluda i da u BiH koju grade Amerikanci, Nijemci i Britanci nema mjesta za Republiku Srpsku.

Dodik je ukazao da je period od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas bio period satanizacije i kažnjavanja Srba što ni danas nije prestalo.

"Pokupili su cjelokupno naše vojno i političko rukovodstvo i strpali u kazamate svijeta. I Karadžića, i Mladića, i sve druge komandante brigada i korpusa koji su časno komandovali vojskom pridržavajući se svih međunarodnih pravila. To je bilo rezervisano samo za nas, da budemo kažnjeni i da budemo osuđeni", naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je srpski narod kroz istoriju stajao pred velike sile i u velikom broju stradao u tim borbama za slobodu.

Dodik je rekao da se prava Republike Srpske skrnave od Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je muslimanima obećano da će Republika Srpska biti razgrađena, uz tvrdnje da Srpska krši Dejtonski sporazum i da hoće nešto da uradi.

"A mi ništa ne činimo. Niko od nas nema pretenzije na Federaciju /BiH/, niko od nas nema pretenzije da upravlja njihovim problemima", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da svi koji danas rukovode Republikom Srpskoj stoje na braniku sve i jedne nadležnosti Republike Srpske.

"Neće oni nama ništa moći oteti ako smo mi odlučni da to branimo, mi znamo šta branimo ali oni još ne znaju šta napadaju. Napadaju na naš karakter koji to ne dozvoljava", rekao je Dodik.

On je naglasio da je napad na imovinu Republike Srpske završni čin pokušaja razvlašćivanja Srpske, te da je zbog toga po svaku cijenu doveden Kristijan Šmit.

"Mi ćemo reći - ne, imovina je završeno pitanje, to je završeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Dejtonski mirovni sporazum je rekao da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda i da sve što je izričito dato BiH pripada BiH, a ono što nije izričito dato BiH pripada entitetima", istakao je Dodik, dodajući da nigdje ne piše da je imovina u vlasništvu BiH, nego entiteta.

On je istakao da se bori za Republiku Srpsku i njen status jer države nema bez imovine.

"Uzmu li nam to - nema Republike Srpske. Onda ćemo prije toga donijeti odluku o njenoj nezavisnosti. Ona je predodređena da bude samostalna. Ova Republika je predodređena da bude samostalna i tu moramo svi da se okupimo", rekao je Dodik.

Druga krajiška brigada imala je 1.600 ranjenih boraca, od kojih 750 ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, dok se šest boraca ove brigade vode kao nestali.

Slavna Druga krajiška brigada formirana je 18. septembra 1991. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana