Obilježavanje 28. godišnjice pogroma: Parastos za žrtve "Oluje"

Srna
Obilježavanje 28. godišnjice pogroma: Parastos za žrtve "Oluje"

BANjALUKA- Sveštenici Eparhije banjalučke danas su u Banjaluci u Sabornom hramu Hrista Spasitelja služili parastos za stradale u Pogromu "Oluja".

Parastos stradalima u hrvatskoj agresiji na Republiku Srpsku Krajinu, kada je protjerano više od 220.000 Srba iz Hrvatske, a pobijeno oko 2.000, organizovao je Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas".

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac je nakon parastosa pozvao porodice stradalih u Pogromu "Oluja" koji nisu identifikovani da otvore zahtjeve i urade sve što je potrebno kako bi se izvršila identifikacija.

On je naveo da se u Zagrebu nalazi više od 330 posmrtnih ostataka žrtava "Oluje" koji nisu identifikovani.

-Nisu identifikovani jer porodice nisu otvorile zahtjev kod domaćeg ili međunarodnog crvenog krsta, što je potrebno da urade, kao i da daju krv za analizu - rekao je Štrbac novinarima u Banjaluci.

Naveo je da nije razjašnjen slučaj 631 lica koje je stradalo u "Oluji", odnosno ti posmrtni ostaci nisu preuzeti.

Štrbac je naveo podatke "Veritasa" prema kojima je 1.893 žrtva u Pogromu "Oluja" i neposredno poslije toga, od kojih su 65 odsto civili.

-Tri četvrtine stradalih civila su stariji od 60 godina, a među stradalima je i 557 žena -dodao je on.

Parastos

Jutros su položeni vijenci na Perduovom groblju za devet Krajišnika stradalih na Dinari, a danas će u okviru obilježavanja 28 godina od stradanja u Pogromu "Oluja" biti promovisan bilten "Veritasa".

Savo Štbac rekao je novinarima da se percepcija o dešavanjima u "Oluji" i sličnim događajima veoma sporo mijenja u svijetu, ocijenivši da je to "borba na mišiće".

-Sa našim dokazima koje smo plasirali pred domaćim i međunarodnim sudovima i organizacijama ipak se mijenja percepcija u odnosu na ono da su zločinci i krivci za sve samo Srbi - naveo je Štrbac.

On je ocijenio da je mukotrpan posao da se objektivizuju događaji iz ratova 90-tih godina.

Štrbac je ukazao da su Republika Srpska i Srbija sinoć u Prijedoru organizovale veličanstven skup posvećen obilježavanju 28 godina od srpskog stradanja u "Oluji" sa kojeg su poslate određene poruke i međunarodnij zajednici i komšijama.

Miran Urukalo, sin jednog od stradalih Krajišnika Milorada Urukala, kaže da je bio u koloni izbjeglica odvojen od roditeljima sa kojima se spojio kod Bosanskog Petrovca.

Na Perduovom groblju u Banjaluci podignut je spomenik za devetoro Dalmatinaca koje su 26. jula 1995. godine na Dinari zaborili pripadnici Hrvatske vojske i HVO-a.

Skeleti njih šestoro su izvučeni iz vrtača na Dinari 11. novembra 1998. godine, dok su tri skeleta ekshumirana iz masovne grobnice u selu Kamen kod Glamoča u aprilu 1996. godine.

Centralna ceremonija obilježavanja 28 godina od Pogroma "Oluja" održana je sinoć u Prijedoru, u organizaciji odbora vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.881 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Centralna ceremonija obilježavanja 28 godina od Pogroma "Oluja" održana je sinoć u Prijedoru, u organizaciji odbora vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana