Obdukcija tijela iz Jablanice: 20 žrtava usmrtili mulj i stijene, nije voda

GS
Foto: Tanjug/ AP

TREBINjE - Forenzičari iz Trebinja i Foče, dr Dražen Damjanjuk i dr Boris Pejić, identifikovali su i obdukovali dvadeset ljudi stradalih u jablaničkoj kataklizmi.

"Nijedan od njih nije imao klasično utapanje, već su svi stradali od zapušenja grkljana i dušnika zemljom i muljem, ili su stradali od mehaničkih povreda, zadobijajući teške prelome od stijena i drugog materijala koji je padao po njima", kazao je Damjanjuk, potvrdivši da ni on, ali ni njegov kolega, nisu ustanovili nijedno klasično utapanje.

Damjanjuk i Pejić su radili po spiskovima nestalih Jablaničana, pa je Damjanjuk obdukovao i bračni par koji je pronađen zagrljen u smrti, Perić je radio na lešu nastradale trudnice u sedmom mjesecu trudnoće, ali su, kako kažu, i jedan i drugi, iako su do sada radili na brojnim "teškim slučajevima", ovaj posao uradili sa dosta teških emocija, pišu Nezavisne.

"Nas dvojica smo obradili i osam leševa iz jedne iste familije, iz koje je ostao samo jedan dječačić, tako da je sve to skupa jako potresno, ali, to je naš posao", kazao je dr Damjanjuk, pišu Nezavisne.

O tome koliko je i fizički i psihički teško bilo odraditi ovaj posao govori i detalj koji je iznio doktor Damjanjuk:

"Koliko je na leševima bilo zemlje i mulja možda najbolje govori podatak da je za jedan leš mome pomoćniku trebalo pola sata da ga pripremi za obdukciju", kaže Damjanjuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana