Obavljena rasprava o izmjenama zakona o PDV-u, slijedi skraćena procedura

Srna
Obavljena rasprava o izmjenama zakona o PDV-u, slijedi skraćena procedura

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je danas u Sarajevu raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji su predlagači poslanici Mladen Bosić i Darko Babalj, oba iz SDS-a, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku, ali je dogovoreno da ovaj prijedlog bude razmatran u skraćenom postupku.

Oni su obrazložili da bi se ovim zakonskim rješenjem privrednicima produžio rok za podnošenje poreske prijave do kraja mjeseca, a izmjenama zakona bi se povećala i granica za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 na 100.000 KM.

-Ovo je zakon koji je veoma jednostavan - istakao je Bosić.

U ime predlagača, Bosić je naveo da bi se usvajanjem predloženih izmjena i dopuna ispunio jedan od 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije koje bi BiH trebala ispuniti s ciljem otvaranja pregovora o pristupanju EU, a odnosi se na uspostavljanje nacionalnog preventivnog mehanizma protiv mučenja i zlostavljanja.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojša Radmanović /SNSD/ smatra da ovaj prijedlog ne treba ići u hitnu proceduru, nego u skraćeni postupak, a sličan zahtjev iznio je i poslank SDP-a Saša Magazinović.

Bosić je prihvatio sugestije i ovaj zakonski prijedlog će biti razmatran, po skraćenom postupku, na sljedećoj sjednici koja bi trebalo da bude krajem jula.

Razmotren je u drugom čitanju i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH čiji su predlagači poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Predlagači obrazlažu da bi se ovim zakonskim izmjenama licima sa procentom invaliditeta manjim od 100 odsto, omogućilo parkiranje vozila na označenim parking mjestima.

Bez rasprave je razmotren Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, po skraćenom postupku, prvo čitanje, a njime se osim olakšavanja prijema u službu, pojednostavljuju procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnih lica i na taj način pomaže bolja kadrovska popunjenost.

Izmjene i dopune ovog zakona fokusirane su na redefinisanje pojma obuke za prijem u službu, omogućavanje trajanja javnog oglasa za prijem vojnika u Oružane snage BiH tokom cijele godine, kao i na pomjeranje starosne granice vojnika i podoficira postupku prijema u čin podoficira ili oficira do navršenih 40 godina u trenutku potpisivanja ugovora.

Obavljena je rasprava u prvom čitanju, po skraćenom postupku, o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji su predlagači poslanici Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Aida Baručija.

Izmjene se odnose na pravo na rad u trajanju od pola radnog vremena za sve roditelje i njegovatelje nakon porodiljskog odsustva.

Predlagači obrazlažu da je ovo pitanje regulisano na nivou Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta, te da je cilj izjednačiti zakonsku regulativu po pitanju radnog statusa u zajedničkim institucijama.

Poslanik Milorad Kojić (SNSD) priložio je amandman na ovaj prijedog.

-Klub poslanika SNSD-a će uložiti amandman koji se odnosi na to da žene sa djetetom ili otac djeteta imaju pravo na rad na pola radnog vremena sve dok dijete ne navrši tri godine života, ukoliko je djetetu, prema nalazu ljekara, potrebna pojačana njega - pojasnio je Kojić.

Rasprava je u prvom čitanju obavljena i o Prijedlogu zakona o moru čiji su predlagači poslanici Amor Mašović, Denijal Tulumović, Edin Ramić, Midhat Čaušević, Nermin Mandra, Safet Kešo, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović i Šerif Špago.

Predlagači navode da je, s obzirom na to da je BiH obalna zemlja, potrebno i da ima propise kojima se uređuje morski i pomorski prostor i pravni režim u njima.

Diskusija je vođena i o Prijedlogu zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, predlagača poslanika Saše Magazinovića u prvom čitanju, sa negativnim mišljenjem Ustavnopravne komisije, uz konstataciju da je ovaj zakon pao.

Predlagač je ponudio rješenje da se onemogući da se zatvorska kazna može zamijeniti novčanom, čak i u slučaju kad je riječ o presudi za ratni zločin koje ne prelaze godinu dana.

Predlagači traže izmjene kojim bi se obezbijedilo vraćanje državljanstva BiH licima koja to ponovo žele steći iako ne postoji bilateralni sporazum sa zemljom čije državljanstvo lice već posjeduje.

Obavljena je rasprava i o Prijedlogu zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou zajedničkih institucija, skraćeni postupak, prvo čitanje, kao i o Prijedlogu dopune Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana