O intezivnoj saradnji svjedoči robna razmjena od 4,3 milijarde evra

SRNA
O intezivnoj saradnji svjedoči robna razmjena od 4,3 milijarde evra

ZAGRE - Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je danas u Zagrebu da njegova zemlja i BiH imaju intenzivnu saradnju u različitim oblastima, o čemu svjedoči i robna razmjena prošle godine od 4,3 milijarde evra.

Plenković je nakon zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Savjeta ministara rekao da su razgovarali o odlagalištu nuklearnog otpada Trgovska gora, Južnoj gasnoj interkonekciji, realizaciji infrastrukturnih projekata i ostalim značajnim pitanjima

Govoreći o Trgovskoj gori, Plenković je novinarima rekao da Hrvatska ima autonomno pravo u odlučivanju o odlaganju radioaktivnog otpada.

"Tu bi bio skladišten nisko i srednje radioaktivni otpad koji veoma malo zrači i nije predviđeno da bude odlagan visoko radioaktivni otpad", istakao je Plenković.

On tvrdi da bi otpad bio skladišten u skladu sa predviđenim normama, kao u ostalim zemljama čime ne bi bilo ugroženo stanovništvo.

On je naglasio da je Hrvatska zainteresovana za izgradnju Južne gasne interkonekcije prema BiH, što bi, kako je naveo, bio jedan od velikih projekata.

Plenković je rekao da je vidljiv kvalitetan rad Savjeta ministara i institucija BiH na evropskom putu, što BiH čini agilnom u ovom procesu.

Kada je riječ o putu BiH ka članstvu u EU, Plenković je naveo da je njegova zemlja spremna da prenese svoja iskustva, ali je ukazao da moraju biti riješena ustavna reforma, odnosno reforma izbornog zakonodavstva.

"Reformom izbornog zakonodavstva bi bila zagarantovana jednakost svih građana u BiH jer je poznato da je drugi narod do sada birao Hrvatima predstavnika", rekao je Plenković.

On kaže da Hrvatska i BiH imaju kvalitetnu saradnju u kulturi, poljoprivredi, turizmu, a da je razgovarano o unapređenju saradnju u realizaciji infrastrukturnih projekata, te o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije.

Hrvatski premijer je naglasio da je razgovarano i o infrastrukturnim projektima, upravljanju granicom, o migracijama, saradnji civilnih zaštita, ali i realizovanju projekata "Gornji horizonti" i aerodrom Trebinje.

"Pitanje Trgovske gore i Gornjih horizonata moramo zajednički razmatrati jer se zna da Hrvatska ima rezervu kada je riječ o Gornjim horizontima zbog ugrožavavanja ekološkog sistema u slivu rijeke Neretve", zaključio je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana