O čemu su razgovarali Sijarto i Dodik

SRNA
O čemu su razgovarali Sijarto i Dodik

BANjALUKA - Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto poručio je da je u interesu EU i Balkana da se ubrza proces integracije ovog područja u EU, ali da je za ubrzavanje tog procesa neophodno i da EU sa poštovanjem razgovara sa predstavnicima regiona.

"Na pragu smo predsjedavanja Mađarske EU i jedan od prioriteta biće ubrzavanje procesa proširenja", rekao je Sijarto novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

On je istakao da Mađarska želi da proširenje EU bude uspješno, ali da je za to potrebno da EU ne primjenjuje ucjenjivanje i da ne plaši zemlje Balkana, već da ih poštuje.
Sijarto je konstatovao da je EU potrebna svježa i nova energija i smatra da je Balkan region koji može to da joj obezbijedi.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da veoma poštuje politički pristup Mađarske prema regionu i istakao da je ta zemlja prirodan partner za razvoj odnosa EU sa Balkanom.

Dodik je rekao da je danas potvrđeno da Srpska želi i jeste na evropskom putu.

"Želimo da se na evropskom putu vide dvije stvari - prije svega Srpska sa svojim ovlaštenjima, te s druge strane da se poštuje mehanizam koordinacije u BiH i naravno ustavni položaj koji BiH ima", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka u Banjaluci sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

Predsjednik Srpske je dodao da je Srpska za to da se svih 14 prioriteta EU rješava istovremeno.

On je naglasio da politika Srpske nije učlanjivanje u NATO zbog prošlosti međusobnih odnosa.

Dodik je istakao da Mađarska i Srpska nemaju nijedan otvoreni problem.

"To nas čini slobodnim da možemo da razgovaramo o aspektima odnosa koji su bitni za ekonomiju. Ovaj smo put otišli dalje. Vjerujem da će u narednih mjesec i po dana biti definisani neki novi projekti i odnosi po tom pitanju. To se odnosi na oblasti energetike i poljoprivrede, gđe smo razvili uspješan program", rekao je Dodik.

On je dodao da sa Mađarskom žele da osmisle strategiju da bi poznate količine ruda mogli da eksploatišu na način koji bi bio u obostranom interesu.

Dodik je najavio i da će svi koji su aplicirali u programu podrške poljoprivrednicima, bez obzira na ograničen iznos i što je više aplikacija od odobrenih, moći koristiti taj program.

Prema njegovim riječima, Sijarto je veoma jasno i ranije rekao da "sa nama treba razgovarati, a ne razgovarati o nama, što je suština dobrih odnosa".

"Radujemo se i pozdravljamo činjenicu da će uskoro Mađarska preuzeti predsjedavanje

EU", rekao je Dodik i naveo da je poznat i datum kada će Srpsku posjetiti premijer Mađarske Viktor Orban.

On je naglasio da je Orban veliki prijatelj Srpske i da će tokom njegove posjete vjerovatno biti potpisani ugovori koji su u tom trenutku izvodljivi.

"Mađarskoj nećemo zaboraviti što je u jednoj teškoj godini, kakva je bila prošla, i za njih i za nas, pomogla Srpskoj da prođe lakše kroz tu godinu", istakao je Dodik.

Sastanku u Palati Republike Srpske su prisustvovali i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, te ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željko Budimir.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana