O čemu će sve razgovarati ministri Srpske i Srbije na zajedničkoj sjednici

Vedrana Kulaga Simić
O čemu će sve razgovarati ministri Srpske i Srbije na zajedničkoj sjednici

BANjALUKA – Zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije, te sjednica Savjeta za sprovođenje sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima, biće održane u Banjaluci 4. avgusta nakon čega će biti održano više bilateralnih sastanak ministara različitih resora, a biće riječi o brojnim temama.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić očekuje da će na predstojećoj zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije biti riječi o zajedničkom projektu izgradnje Hidroelektrane “Buk Bijela”.

Đokić je rekao Srni da je izgradnja Hidroelektrane “Buk Bijela”, koja je zajednički projekat elektroprivreda Republike Srpske i Srbije, važno pitanje o kojem je potrebno govoriti.

-U toku je njena izgradnja, ali treba savladati prepreke koje nam se stalno postavljaju kada god treba da realizujemo neku zajedničku aktivnost sa Srbijom - istakao je Đokić.

Ukazao je da održavanje zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Srbije ima veliki značaj u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama.

-Ima mnoštvo pitanja koja su na tim zajedničkim sjednicama riješena vrlo uspješno. U međuvremenu vjerovatno ima i novih pitanja koja treba razmotriti i naći rješenja - rekao je Đokić.

On je istakao da će zajednička sjednica biti prilika da se Republika Srpska zahvali Srbiji na svesrdnoj pomoći i za podršku u nastojanjima da očuva stabilnost u regionu i doprinese razvoju Srpske i BiH.

Đokić je rekao da je za Republiku Srpsku od izuzetne važnosti zajedničko obilježavanje 28 godina od stradanja i progona Srba iz Hrvatske u zločinačkoj akciji “Oluja”, koje će ove godine biti organizovano na području Srpske.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je da je afrička kuga svinja tema broj jedan i za resorno ministarstvo trenutno najaktuelnije pitanje koje će biti razmatrano na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske kako bi “bolest pokušali što bolje kanalisati u smislu zajedničkih aktivnosti i mjera”.

- Apsolutno je teško kontrolisati širenje bolesti. U Srbiji su zbog pojave afričke kuge svinja angažovani vojska i vojni veterinari i važno nam je sve što u ovom momentu može pomoći kao pozitivna praksa ili bilo kakav drugi vid pomoći da se sa ovom pošasti borimo, da pokušamo sačuvati stočni fond i svinjogojstvo u Republici Srpskoj - rekao je Minić za Srnu.

Dodao je da je Srbija neko ko je ozbiljan u svakom pogledu, pa i kada je u pitanju bolest afričke kuge svinja.

- Sve što je vezano za Ministarstvo poljoprivrede mi sa Srbijom imamo gotovo na dnevnom nivou izuzetno dobru saradnju i razmjenjujemo informacije - istakao je Minić.

Prema njegovim riječima, zajednički projekti odnose se i na protivgradnu preventivu i sredstava koja su realizovana u Podrinju i pretežno završena kada je u pitanju odbrana od gradonosnih oblaka.

- U resoru koji predvodim biće sigurno i dodatnih tema i mi se pripremamo za zajedničku sjednicu i razmjenjujemo informacije - naveo je Minić.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir kaže za “Glas” da će sa kolegama u Vladi Srbije razgovarati o brojnim temama, s obzirom na saradnju koja već postoji, s ciljem njenog jačanja i proširenja.

Srpska i Srbija imaju dosta zajedničkih projekata u oblasti nauke, a jedna od tema, kada je riječ o visokom obrazovanju i nauku, trebala bi da bude i registracija nekih časopisa koji izlaze u Srpskoj i za područje Srbije te o grantovima koje i jedna i druga vlada izdvajaju za istraživanja koja su od značaja za nacionalne identitetske discipline.

- Posebna saradnja je primjetna između visokoškolskih ustanova, a cilj nam je otvaranje nekih zajedničkih studijskih programa – kazao je Budimir.

Na pitanje o kojim je programima riječ, istakao je da će nakon zajedničkih sastanaka sa kolegama iz Srbije imati više informacija.

- Nećemo prejudicirati, ali cilj i jedne i druge vlade je zaštita određenih nacionalnih disciplina poput srpskog jezika, istorije, u oblasti kulture, a posebno kroz akademije umjetnosti – zaključio je Budimir. 

Nakon sjednica i sastanaka će predsjednici Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić otići na Petrovačku cestu, gdje je kolona srpskih izbjeglica bombardovana i u Drugom svjetskom ratu, kao i u akciji “Oluja”. Tamo će položiti vijence i nakon toga doći u Prijedor na obilježavanje Dana sjećanja na Srbe stradale u “Oluji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana