O budžetu zajedničkih institucija niko ni ne priča

Marijana Miljić Bjelovuk
O budžetu zajedničkih institucija niko ni ne priča

SARAJEVO - Zajedničke institucije BiH će, po svemu sudeći, i u 2024. ući sa privremenim finansiranjem, jer na samom izmaku godine niko od nadležnih ni ne spominje budžet za iduću godinu.

Sjednica Savjeta ministara BiH zakazana je za danas, ali na dnevnom redu nema prijedloga budžeta za iduću godinu. U ovoj instituciji nismo uspjeli dobiti ni informaciju da li će ta tačka biti naknadno ubačena na dnevni red današnjeg zasjedanja.

Takođe nismo uspjeli dobiti ni odgovor od resornog ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića šta je sa prijedlogom budžeta za iduću godinu, koliki je njegov okvir i da li je taj dokument otišao ka Savjetu ministara na razmatranje.

Kada bi kojim slučajem ministri na nivou BiH danas i dali zeleno svjetlo za budžet za iduću godinu, njega bi prema procedurama trebalo da potvrde i Predsjedništvo BiH i Parlament BiH. Za sve to ostao bi samo jedan radni dan ove godine pa su šanse za takvo nešto skoro nikakve.

I u Komisiji za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH priznaju da su šanse za usvajanje budžeta zajedničkih institucija za iduću godinu nikakve.

- Mi usvajamo budžet. Do sada ga nema. Kada će biti, ne znam?! Takođe nisam upućen ni u to da li uopšte postoji neki nacrt tog dokumenta. Po svemu sudeći, kako sada stvari stoje, u novu godinu ulazimo sa privremenim finansiranjem, tako da će novca biti samo za tekuće izdvajanja. Investicija nema, ali nikad ih nije ni bilo sa nivoa BiH - kazao je “Glasu” član Komisije za finansije i budžet Miroslav Vujičić.

Smatra i da bi trebalo smanjivati budžet na nivou BiH, a jačati one na entitetskom nivou.

- Realni problemi i život su na entitetskim nivoima, a ne na nivou Savjeta ministara - zaključio je Vujičić.

Još u septembru pojavila se informacija da je Ministarstvo odbrane BiH tražilo za narednu godinu 1,7 milijardi maraka, što je više od budžeta svih institucija na nivou zemlje. I resorni ministar Srđan Amidžić je još ranije rekao da je dobio nerealne zahtjeve budžetskih korisnika, koji su kako je tada naveo, u najmanju ruku suludi. Nakon toga najavio je da će Ministarstvo finansija i trezora uraditi prijedlog budžeta i to sa uštedama od tri procenta za svaku od institucija na nivou BiH. Amidžić je tada naveo i da su moguće uštede na svim stavkama prilikom izrade budžeta za narednu godinu.

I u ovu godinu BiH je ušla sa privremenim finansiranjem koje je na snazi bilo tokom prvog kvartala, jer je budžet institucija BiH usvojen tek krajem marta. Rijetke su godine i sigurno se mogu izbrojati na prste jedne ruke da su nadležni u BiH usvojili budžet ne vrijeme, odnosno da za vrijeme prvog pa i drugog kvartala nije na snazi bilo privremeno finansiranje.

Izvise projekti

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH još ranije su naveli da tekuće finansiranje institucija, u smislu ispunjavanja zakonskih nadležnosti, nije ugroženo ni tokom privremenog finansiranja, jer se i u tom periodu sredstva obezbjeđuju za plate, naknade, materijalne troškove te ranije započete projekte.

- Neblagovremeno usvajanje budžeta odražava se na nemogućnost realizacije kapitalnih projekata te započinjanje novih - kazali su ranije u Ministarstvu finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana