Nuždić: Vojska Srpske herojske odbranila svoju Republiku

SRNA
Nuždić: Vojska Srpske herojske odbranila svoju Republiku

BANjALUKA - Pripadnici Vojske Republike Srpske zaslužuju divljenje i zahvalnost jer su se herojski odbranili Srpsku, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić, povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO agresije na Republiku Srpsku.

Nuždić je podsjetio da je NATO krajem avgusta i početkom septembra 1995. godine otvoreno stao na jednu od zaraćenih strana, i to muslimansko-hrvatske koalicije.

On je istakao da su se Vojska Republike Srpske i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u tim danima našli u skoro nemogućoj situaciji.

"Ratovali su i protiv hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane, protiv takozvane Armije BiH, ali i protiv najmoćnijeg vojnog saveza", naglasio je Nuždić.

On je rekao da se nikada ne smije zaboraviti da je NATO bacao bombe sa osiromašenim uranijumom, čije su posljedice nesagledive, te da stoga postoji neophodnost za formiranjem stručnog medicinskog tima koji bi to istražio.

Nuždić je ponovio i da je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica prije sedam godina uradio ozbiljno istraživanje i publikaciju "Namjernom silom na Republiku Srpsku" koja je prevedena i na engleski jezik, a u kojoj su svi sublimirani važni događaji od 30. avgusta do 20. septembra, do kada je trajalo bombardovanje Republike Srpske.

U Istočnoj Ilidži danas će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve NATO agresije na Republiku Srpsku.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Nebojša Vidaković podsjetio je da je operacija "Namjerna sila", koju je NATO savez predvođen SAD izveo krajem avgusta i u prvoj polovini septembra 1995. godine, bila vojna intervencija uperena protiv Republike Srpske i da se Alijansa otvoreno stavila na muslimansko-hrvatsku stranu, te postala najmoćniji agresor na Srpsku.

On je naveo da je u ovoj operaciji ubijeno 47 vojnika, sedam civila, pet pripadnika radne obaveze, 21 civil je ranjen, a ranjeno je i više od 100 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Dan sjećanja na žrtve NATO agresije na Republiku Srpsku, kao istorijski događaj od republičkog značaja, obilježava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana