Nuždić: Šušnjar još jedno Srpsko stratište mračne NDH

SRNA
Nuždić: Šušnjar još jedno Srpsko stratište mračne NDH

BANjALUKA, - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić rekao je da su zločini koji su počinjeni nad Srbima u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu, skrivani i umanjivani, te da je nasušna potreba da se, boreći se istinom protiv pokušaja revizije istorije, brane interesi Republike Srpske.

"Republika Srpska je jedini garant opstanka Srba na ovim prostorima. Svjedoci smo i pokušaja da se i danas, nauštrb istine, bestidno i sramno, osporavaju namjere ideologija čiji su sljedbenici na najsvirepije načine ubijale djecu, žene, starce", rekao je Nuždić Srni.

On je naveo da je jedno od nebrojenih srpskih stratišta iz mračnog doba Nezavisne Države Hrvatske i Šušnjar u Sanskom Mostu, gdje je na Ilindan 1941. godine, ubijeno 5.500 Srba i 50 Jevreja.

"Ovaj monstruozni zločin, kao i drugi iz tog vremena čije žrtve su bili Srbi, komunistički sistem je pokušavao uopštiti kao da je riječ o žrtvama fašističkog terora", naveo je Nuždić.

Prema njegovim riječima, slična istorijska terminologija primjenjivana je i u slučaju Garavica kod Bihaća, Prebilovcima, Jadovnu, kao i drugim mjestima masovnih pogubljenja Srba, koji su ubijani samo zbog svog imena i pravoslavne vjere.

U Šušnjaru u Sanskom Mostu, ustaše su na pravoslavni praznik Ilindan 1941. godine svirepo ubile 5.500 Srba i 50 Jevreja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana