Nuždić: Optužnica za zločin u Jošanici stigla prekasno za mnoge porodice ubijenih

Marijana Miljić Bjelovuk
Nuždić: Optužnica za zločin u Jošanici stigla prekasno za mnoge porodice ubijenih

SARAJEVO - Sramno je što se više od tri decenije čekalo na podizanje optužnice za zločin u fočanskom selu Jošanica u kojem su na monstruozan način pripadnici takozvane Armije BiH na Nikoljdan 1992. godine ubili 56 srpskih civila. Mnogi od izvršioca tog zločina su preminuli, a veliki broj porodica žrtava nisu dočekale bilo kakvu satisfakciju u vidu pravosudnog procesa.

Rekao je to “Glasu Srpske” vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić nakon što je juče iz Tužilaštva BiH saopšteno da je podignuta optužnica protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH, koje terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u decembru 1992.

- Neshvatljivo je što se više od tri decenije čekalo na podizanje optužnice ako imamo u vidu da se upravo u Jošanici desio jedan od najstrašnijih zločina u proteklom ratu u BiH - istakao je Nuždić.

U fočanskom selu 1992. godine, navodi on, pripadnici takozvane Armije BiH na najmonstruozniji način ubili su 56 civila na kućnom pragu i to na veliki pravoslavni praznik Nikoljdan.

- Tada su mnogi proslavljali krsnu slavu. Nikada ne smije biti zaboravljeno da je najmlađa žrtva tog zločina bila dvogodišnja Danka Tanović - rekao je Nuždić.

Ističe da odugovlačenje procesuiranja odgovornih za zločine nad Srbima potvrđuje činjenicu da pravosudne institucije na nivou BiH ne mare za srpske žrtve.

- Ako uzmemo u obzir samo koliko je najavljeno materijalnih dokaza i svjedoka, evidentno je da će čitav proces u vezi sa zločinom u Jošanici trajati jako dugo. Međutim, u proteklih 30 godina veliki broj izvršilaca tog zločina je preminuo, ali i ogroman broj članova porodica ubijenih Srba - zaključio je je Nuždić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča Mirko Mićević navodi da se u više navrata u BiH pokazalo da samo Srbe osuđuju za ratne zločine.

- Sumnjam da će optuženima za zločin koji ledi krv u žilama biti presuđeno i da će završiti iza rešetaka. Nisam optimista. Bilo bi dobro da nas pravosuđe BiH jednom iznenadi - rekao je “Glasu” Mićević.

U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko deset, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da je podignuta optužnica protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH za zločin u Jošanici.

Optuženi Ahmet Sejdić i Ferid Buljubašić kao komandanti dodatno se terete za zločine u selima u Višegradu i Čajniču 1992. i 1993. godine.

Pored Sejdića i Buljubašića optuženi za zločine nad Srbima u Jošanici su i Rašid Sobo, Šefko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić, Adem Fehrić, Mustafa Poljo, Enver Kustura, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo.

- Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 400 svjedoka, kao i prilaganjem više od 1.200 dokaznih materijala - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana