Nuždić: Izručenje Čauševića razriješilo bi mnoge zločine nad Srbima

Srna
Nuždić: Izručenje Čauševića razriješilo bi mnoge zločine nad Srbima

BANjALUKA - Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić smatra da bi privođenje Nijaza Čauševića pravdi otkrilo odgovore na mnoga pitanja koja su ostala neriješena, a njegovo izručenje bi razriješilo mnoge zločine počinjene nad Srbima.

"Proteklih godina malo je preduzeto da Nijaz Čaušević bude procesuiran, iako je medijski bio eksponiran i mnogo puta je javno govorio o ovim zločinima", izjavio je Nuždić Srni.

Nuždić je napomenuo da su ratni zločini koji su počinjeni nad Srbima u Brodu među najstrašnijim u proteklom ratu.

"Prošao je dugi niz godina od kada su ovi zločini počinjeni. Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske je sve odavno dokumentovalo. Optužnica je podignuta, a jasno je da Čaušević, kao i mnogi drugi, svih ovih godina izbjegava pravdu", ukazao je Nuždić.

On je rekao da se postavlja pitanje kakva satisfakcija može biti postignuta nakon svih ovih godina, ali je neizvjesno da li će doći do izručenja i procesuiranja Čauševića.

"Sve što se dešava u pravosudnim institucijama na nivou BiH i slučaja Harisa Skerlića u Okružnom sudu u Doboju ne daje nam za pravo da gajimo prevelike nade da će zločini nad Srbima biti procesuirani", istakao je Nuždić.

Okružni sud u Doboju, na prijedlog tužilaštva, izdao je naredbu Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara - Interpol u Sarajevu da se obnovi međunarodna crvena potjernica protiv Nijaza Čauševića zvanog Medo iz Slavonskog Broda, optuženog za ratne zločine protiv civilnog stanovništva 1992. godine u Brodu, potvrđeno je Srni u dobojskom Okružnom javnom tužilaštvu.

"Ovo je urađeno s obzirom na to da je optuženi kao državljanin druge države nedostupan organima gonjenja BiH i da postoje okolnosti koje potvrđuju sumnju da se krije, da se ne želi odazvati na pozive suda koje je uredno zaprimio i da je protiv njega rješenjem suda određen i pritvor", pojasnili su u Tužilaštvu.

Optužnica je potvrđena na prijedlog Okružnog javnog tužilaštva Doboj.

U ovom tužilaštvu Srni je potvrđeno da je u toku proces ekstradicije Dede Odobašića, nastanjenog u Švedskoj, optuženog za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Brodu 1992. godine.

Sud je optuženom na prijedlog tužilaštva odredio pritvor i izdao naredbu za raspisivanje međunarodne crvene potjernice, zbog nedostupnosti optuženog pravosudnim organima BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana