NSRS: Zakon definiše lovstvo kao djelatnost od posebnog interesa

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o lovstvu kojim se uređuje gazdovanje lovištem i divljači, jasnije definiše lovstvo kao djelatnost od posebnog interesa i divljač kao dobro od opšteg interesa.

Predloženim aktom propisuje se način kako se obezbjeđuje opšti interes lovstva kao djelatnosti i divljači kao dobra od opšteg interesa.

Osnovni ciljevi Prijedloga zakona ogledaju se u obezbjeđivanju održivog gazdovanja populacijama divljači i njihovih staništa na način i u obimu kojim se trajno održava i unapređuje vitalnost populacije divljači, proizvodna sposobnost staništa i biološka raznovrsnost.

„To doprinosi efikasnijoj realizaciji ekonomskih, ekoloških i socijalnih funkcija lovstva, očuvanju biološke raznovrsnosti, te očuvanju divljači i divlje faune i flore“, navedeno je u Prijedlogu zakona.

Ovim prijedlogom propisano je da se procjena nastale štete vrši u skladu sa tržišnim cijenama za tekuću godinu, a skraćen je rok za podnošenje tužbe sa 90 na 60 dana u slučaju kada ne dođe do sporazumnog utvrđivanja štete.

Precizirano je da se isplata štete vrši u skladu sa planom raspoloživih sredstava u budžetu Republike Srpske za tu namjenu u tekućoj godini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana