NSRS vraća himnu "Bože pravde"

Nezavisne
NSRS vraća himnu "Bože pravde"

BANjALUKA - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na prestojećoj sjednici razmatraće Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne na način da se u upotrebu vrate himna Bože pravde i grb Nemanjića.

U Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i hitme koji je predložio Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske navodi se: "Zajedno sa isticanjem zastave i grba/amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Republike Srpske mogu se isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima Republika Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili Ostali ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe".

Podsjećanja radi, grb Nemanjića i himna Bože pravde u Republici Srpskoj bili su upotrebi sve do 2007. godine kada ih je osporio Ustavni sud BiH. Nedugo nakon toga, kako bi ispunila odluku Ustavnog suda BIH, Republika Srpska usvojila je novu himnu "Moja Republika", a grb Nemanjića je zamjenjen amblemom, pišu Nezavisne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana