NSRS raspravlja o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava

G.S.
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Deseta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske održava se danas u Banjaluci i poslanici na njoj raspravaljaju o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda usvojenoj na Svesrpskom saboru.

Sjednici prisustvuju i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Dokument o deklaraciji možemo da tretiramo kao istorijski važnim, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom Skupštine na kojoj se raspravlja o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda usvojenoj na Svesrpskom saboru.

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović istakla je da je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja je usvojena na Svesrpskom saboru jasno izbalansirana i urađena na način da Srpska i Srbiju budu spremni za budućnost.

Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja je usvojena na Svesrpskom saboru nije usmjerena ni protiv koga, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, prenosi RTRS.

- Deklaracija se temelji na pravima koja imaju svi narodi na svijetu - rekao je Stevandić na sjednici NSRS tokom uvodne riječi o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je danas da je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena na Svesrpskom saboru, važan dokument koji će imati svoje efekte, ali i mjesto u istoriji.

Mazalica je tokom rasprave o Deklaraciji u parlamentu Srpske rekao da je ovaj dokument odgovor na određene procese koji se dešavaju.

On je podsjetio da je srpski narod tokom istorije bio uključen u ideološke procese koji su mu bili od izuzetnog značaja.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da je pitanje otpremnina koje se isplaćuju zaposlenima od društvenog značaja.

Đokić je podsjetio da je Elektroprivreda Republike Srpske isplatom otpremnina svojim radnicima željela da stimuliše zaposlene kako bi se osigurali u budućnosti.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić rekao je da Vlada Srpske kontinuirano uplaćuje sredstva za penzijsko-invalidsko osiguranje demobilisanim borcima Vojske Republike Srpske koji su od 1. januara 1996. godine do 29. septembra 2000. godine bili na evidenciji republičkog Zavoda za zapošljavanje.

Egić je rekao da je Vlada zadužila resorno ministarstvo da uplati doprinose za 900 demobilisanih boraca u iznosu većem od 364.000 KM.

On je takkođe naglasio da će resorno ministarstvo u toku ove godine isplatiti određena sredstva za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija nakon što lokalne zajednice dostave konačne liste.

- Ne kasni isplata novčanih sredstava boračkim kategorijama za stambeno zbrinjavanje i individualnu stambenu izgradnju - istakao je Egić u Narodnoj skupštini Republike Srpske tokom “Aktuelnog časa”

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je danas da ima informaciju da je tekst zakona o medijima u izradi.

Bukejlović je podsjetio da ovo zakonsko rješenje ne pripada resoru Ministarstva pravde.

On je tokom aktuelnog časa u Narodnoj skupštini Srpske podsjetio da je u sklopu Krivičnog zakonika Srpske odredbama regulisan i dio o kriminalizaciji klevete.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas da terorizam predstavlja prijetnju globalnoj bezbjednosti, kao i da resorno ministarstvo čini sve da preduprijedi eventualno ugrožavanje bezbjednosne situacije, ističući da su građani Srpske bezbjedni.

Karan je pomenuo negativan revizorski izvještaj i rekao da ne znači da je i izvršeno krivično djelo.

- Negativan reviziorski izvještaj nije indikator krivičnog djela. Imamo slučajeva da je u revizorskom izvještaju sve čisto, a da se krije počinjeno teško krivično djelo - rekao je Karan odgovarajući na poslanička pitanja tokom Aktuelnog časa u Narodnoj skupštini Srpske.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je da u Banjaluci funkcioniše naučno-tehnološki park u okviru kojeg će biti izgrađena zgrada vrijedna 38 miliona KM.

- Očekujem da će biti ratifikovan ugovor za izgradnju ove zgrade koja bi trebalo da bude završena do 2026. godine - rekao je Budimir tokom Aktuelnog časa.

Ministarka prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić rekla je danas da je interes Vlade Srpske i resornog ministarstva da prosvjetni radnici imaju što bolji standard i da se na tome radi.

Stojičićeva je tokom aktuelnog časa u Narodnoj skupštini Srpske podsjetila da je potpisan sporazum za izjednačavanje plata sa zaposlenima u upravi i taj sporazum je u procesu izvršavanja.

- Za to su obezbijeđena dodatna sredstva od 24 miliona KM - rekla je Stojičićeva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da svi oni koji smatraju da su njihova prava ugrožena mogu da se obrate nadležnom domu zdravlja i ulože prigovor, kao i da je sve regulisano zakonskim rješenjima.

Šeranić je pojasnio da će, sve što se prijavi, biti provjereno i potom regulisano po zakonima koji se odnose na zdravstveni sistem.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da Republika Srpska redovno izmiruje svoje obaveze, te da ima dovoljno sredstava.

Vidovićeva je na sjednici Narodne skupštine Srpske rekla da plate budžetskim korisnicima otkako je ona ministar nikada nisu kasnile, te da se isplaćuju od 20. pa do kraja mjeseca.

Ona je istakla da je Srpska izmirila sve obaveze kada je riječ o dugovanjima, i to se, kako je pojasnila, izmiruje redovno i ove godine.

Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava

Deklaracija koja definiše pravce zajedničkog djelovanja u budućnosti srpskog naroda, pred poslanicima će se naći odmah nakon poslaničkih pitanjima ministrima u Vladi Srpske.

Deklaraciju su, prethodno, 8. juna, na Svesrpskom saboru u Beogradu, usvojile Vlade Republike Srpske i Srbije a sada je zadatak dva parlamenta da je usvoje. Sadrži 49 zaključaka, stavova i ciljeva i nedvosmisleno ukazuje na neophodnost srpskog nacionalnog okupljanja. 15. februar biće obilježavan kao Dan državnosti Republike Srbije i Dan državnosti Republike Srpske koji treba ujedinjeno i zajednički proslavljati, a Republika Srpska nastaviće da obilježava 9. januar, kao dan njenog nastanka.

Ovim dokumentom definisano je i da Sabor bude održavan svake dvije godine, uz razmatranje najvažnijih nacionalnih pitanja. Na prijedlog predsjednika Skupštine, poslanici bi trebalo da razmatraju i Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, što je u vezi sa deklaracijom.

Osim ovih akata na dnevom redu trebalo bi da bude i pet zakona po hitnom postupku - o otpisu potraživanja, veterinarstvu, bankama, Investiciono razvojnoj banci Republike Srpske i o unutrašnjem platnom prometu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana