NSRS će ignorisati odluku Ustavnog suda BiH

Nezavisne
NSRS će ignorisati odluku Ustavnog suda BiH

BANjALUKA - Odluka Ustavnog suda BiH o privremenom stavljanju van snage Izbornog zakona Republike Srpske stigla je u Narodnu skupštinu Republike Srpske, koja, kako nezvanično saznaju "Nezavisne", uopšte neće odgovarati na raniji dopis Ustavnog suda BiH u vezi sa Izbornim zakonom Republike Srpske.

"Neće se uopšte odgovarati na navode iz zahtjeva za ocjenu ustavnosti koju je tražio Ustavni sud BiH", rekao je izvor "Nezavisnih" blizak Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Kako nezvanično saznaje pomenuti portal, što se tiče odluke Ustavnog suda BiH, koji je van snage stavio Izborni zakon Republike Srpske, o toj odluci koja je stigla u Narodnu skupštinu biće upoznati samo kabineti predsjednika i premijera kao i člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Podsjećanja radi, u Republici Srpskoj, Narodna skupština donijela je Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, i zvanično, formalno pravno, taj zakon je na snazi. Shodno tome, Republika Srpska ne odgovara na zahtjeve Ustavnog suda BiH.

Posljednji zahtjev Ustavnog suda BiH u Narodnu skupštinu Republike Srpske stigao je 19. jula, samo dva dana nakon što je Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske.

Uz zahtjev za ocjenu ustavnosti, Zvizdić je tražio i privremenu mjeru, odnosno da Ustavni sud BiH Izborni zakon Republike Srpske stavi van snage, što je na kraju i učinjeno, i to sedam dana od dana podnošenja zahtjeva. U suštini, Izborni zakon Republike Srpske van snage je dok Ustavni sud BiH ne donese konačnu odluku, a za tu konačnu odluku zatražili su i izjašnjenje Narodne skupštine Republike Srpske, koja ga neće dostaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana