Novitović u Sloveniji pomaže u koordinaciji pružanja pomoći

Srna
Foto: delo.si

ISTOČNO SARAJEVO - Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović rekao je Srni da trenutno boravi u Sloveniji kako bi pomogao da se na najbolji način iskordiniše pružanje pomoći ovoj zemlji koja je pogođena poplavama.

"Slovenija je putem Evropskog mehanizma zatražila pomoć u mehanizaciju i pontonskim mostovima, a putem NATO mehanizma pomoć u helikopterima. Mi ćemo razmotriti mogućnost pružanja pomoći koja se odnosi na tešku mehanizaciju, a riječ je o bagerima gusjeničarima", rekao je Novitović.

On kaže da će u naredna dva do tri dana nadležni u Sloveniji, nakon sagledavanja kompletne situacije i povlačenja vode, biti u prilici da vide šta će im trebati od pomoći.

"Sloveniju je ponovo pogodilo nevrijeme i u ovom trenutku prioritet su mehanizacija, pontonski mostovi i helikopteri za prebacivanje materijalno-tehničkih sredstava u zonu poplavljenih područja", rekao je Novitović.

Slovenija je pokrenula evropski mehanizam pomoći zbog katastrofalnih poplava, a pomoć je zatražena i od susjednih zemalja, rekao je danas slovenački premijer Robert Golob.

"Evropski mehanizam pomoći pokrenut je s ciljem jačanja naših snaga, a od susjednih zemalja smo zatražili pomoć koja uključuje i njihove vojske, posebno u vezi sa transportom helikopterom", rekao je Golob.  

Pojedine evropske zemlje uputile su humanitarnu pomoć Sloveniji, nakon poplava koje su pogodile tu zemlju.

Iz Poljske i Mađarske danas su krenuli kamioni sa hranom i drugom vrstom humanitarne pomoći, prenijeli su slovenački mediji.

Iz Ambasade Poljske u Ljubljani navode da su dobrovoljci iz Poljske već pomogli na terenu.

Hrvatski Crveni krst poslao je dva kamiona sa pijaćom vodom, koja je distribuisana širom Slovenije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Hrvatska poslati Sloveniji helikopter koji će im pomoći u prevozu stvari, ali i druga materijalna sredstva i mehanizaciju.

Iz Crvenog krsta Slovenije saopšteno je da razgovaraju i sa drugim nacionalnim udruženjima Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca u vezi sa isporukom neophodne pomoći.

Austrijska humanitarna organizacija "Karitas" ponudila je finansijsku pomoć.

Finansijsku pomoć do sada je pružio jedan broj Slovenaca iz inostranstva, a sredstva prikuplja i slovenačka dijaspora u Kanadi i Finskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana