Novinarki Darinki Petrović glavna nagrada na Međunarodnom festivalu u Moskvi

GS
Novinarki Darinki Petrović glavna nagrada na Međunarodnom festivalu u Moskvi

Darinka Petrović i Alternativna televizija, sa reportažom "Priče iz Donbasa", su osvojili glavnu nagradu na Međunarodnom festivalu za radove stranih medija "Čestnый vzglяd/Thw Honest View" u Moskvi.

Na konkurs je bilo prijavljeno više od 200 radova iz cijelog svijeta, za različite kategorije, a "Priče iz Donbasa" su osvojile prvo mjesto u kategoriji "Dokumentarac i publicistika".

Osim već uobičajenih kategorija "visokotehnološka proizvodnja", "socijalno-humanitarna problematika", "razvitak teritorija", "međunarodno kulturno partnerstvo sa Rusijom" i "perspektivne industrije", na festivalu je uvedena i kategorija "Publicistika i dokumentalistika".

Petrovićeva je za ATV rekla da joj je drago što se iskren i požrtvovan rad prepozna, a otkrila je i šta joj je bio najveći motiv da ode u Donbas.

"Drago mi je što vidim da je priča o Donbasu, o ljudima koji na tom prostoru žive u paklu od 2014. godine, obišla svijet i došla do onih do koje je trebalo da dođe. Takođe, raduje me što se iskren i požrtvovan rad, na kraju, prepozna. Republika Srpska je bila u sličnom položaju 90-ih godina i voljela bih da je tada bilo više novinara koji su radili objektivno i u službi istine. Da ih je bilo, mi ne bismo izgubili medijski rat sa zapadom. To je bio moj glavni motiv da odem u Donbas. Nadam se da će i u buduće biti više ovakvih reportaža i priča", rekla nam je Petrovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana