Nović: VSTS da pozove na odogovornost one koji vode političke procese u BiH

Srna
Nović: VSTS da pozove na odogovornost one koji vode političke procese u BiH

SARAJEVO - Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović rekao je Srni da očekuje da će Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH pomno pratiti šta se dešava u vezi s podizanjem optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića i da će pozvati na odgovornost one koji vode političke procese u ovoj zemlji.

Nović je rekao da je vraćanje optužnice protiv Dodika i Lukića na doradu dokaz da je Tužilaštvo BiH pod direktnim uticajem nekih političkih struktura u BiH, posebno van BiH - pojedinih ambasada i ambasadora.

-Neshvatljivo je i nevjerovatno, na sceni je pravni diletantizam, nesposobnost i nestručnost ako su tužioci podigli optužnicu protiv čelnog čovjeka u Republici Srpskoj i jednog od najuticajnijih ljudi u BiH i regionu, a da nisu znali da opišu činjenično stanje - zbog čega podižu optužnicu i na koji član Zakona se pozivaju - pojasnio je Nović.

Napomenuo je da ne misli da su nestručni u tome, ali kada rade po diktatu logično je da ne znaju šta će navesti u obrazloženju.

-To svaki student Pravnog fakulteta zna izuzetno dobro - da se ne može podnijeti ni krivična prijava ako nema osnovane sumnje za počinjeno krivično djelo, a pogotovo da se podigne optužnica - naveo je Nović.

Da je malo pravde u ovoj zemlji i objektivnog ponašanja u pravosuđu, odnosno Tužilaštvu, dodao je Nović, sada bi tužioci koji su podnijeli tako diletantsku optužnicu podnijeli ostavke i otišli sa dužnosti.

Upitao šta može očekivati građanin kada se protiv njega pokrene istraga?

-Smatram da je ovdje na sceni demonstriranje političke ujdurme koja se vodi protiv predsjednika Dodika i Lukića - ocijenio je Nović.

Dodao je da upozorenje Suda tužiocima da traže "na osnovu čega i iz čega proizilazi saučesništvo, a posebno krivična odgovornost Dodika i Lukića" dovoljno govori o optužnici.

-Kamo će to krenuti - vidjećemo, ali se nadam i vjerujem da Sud nema nikakvo uporište da potvrdi optužnicu, a on će se sada o jadu zabaviti jer treba dokazati nešto što je nedokazivo u pravu - smatra Nović.

On je istakao da je razočaran Tužilaštvom, a pogotovo ljudima koji su u to ušli iz političkih pobuda.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, ali ju je Sud BiH vratio na uređenje i dopunu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana