Nović: Srbi neće napustiti vjekovna ognjišta

Srna
Nović: Srbi neće napustiti vjekovna ognjišta

SARAJEVO - Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštne BiH Sredoje Nović rekao je Srni da se pitanjem napada na Srbe u FBiH moraju detaljno baviti nadležne strukture, poručivši da Srbi neće napustiti svoja vjekovna ognjišta iako ih napadima žele zaplašiti.

"Nakon brojnih neprimjerenih retorika koje pojedini političari u FBiH stalno ponavljaju i stalno napadaju de fakto u cijelini srpski narod, nikako nije čudo što se u BiH sve više i više pojavljuju određeni incidenti u kojima su stradalnici i žrtve srpski povratnici", rekao je Nović Srni, reagujući na napad na igralištu u mostarskom povratničkom naselju Baćevići, gdje je više nepoznatih osoba napalo srpsku djecu, a igralište i selo oblijepljeni kukastim krstovima, slovom "U" i "HVO".

Nović je istakao da sama činjenica da je napad izvršen na djecu i da je cijelo naselje oblijepljeno kukastim krstovima dovoljno govori da se nacionalistička retorika i nacionalističko-fašistički simboli iz Hrvatske postepeno sele i u Hercegovinu, odnosno BiH.

On je istakao da cilj toga nije ništa drugo nego da se zaplaši cijelokupan srpski narod i da im se konačno još jednom kaže da nisu dobrodošli u BiH.

"Toga će biti sve više i više, ukoliko vlasti u FBiH ne budu shvatile da je BiH država svih naroda, i Hrvata, i Bošnjaka, ali i Srba. Neka ne misle baš da će Srbi, iako su malobrojni i istrijebljeni u brojnim progromima u Hercegovini, napustiti vjekovna ognjišta. To moraju svi da znaju", poručio je Nović, koji je i član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH.

Nović je dodao da je to sve porazno, ukoliko se tome dodaju i pojedini incidenti koji se javljaju usred Sarajeva, gdje se prijeti ministru bezbjednosti, gdje mu se može prepriječiti put, gdje se sutra može uperiti pištoljem i bilo šta učiniti, a da nikoga to ni najmanje ne zabrinjava.

"Nisam baš čuo ozbiljnu osudu bilo koga od političkih struktura u FBiH kada je riječ o napadu na ministra Nešića. Sve to ukazuje da se želi kazati da Srbi nisu dobrodošli u FBiH. To je ozbiljno pitanje kojim se moraju baviti nadležne strukture", zaključio je Nović.

Na igralištu u mostarskom povratničkom naselju Baćevići više nepoznatih osoba napalo je srpsku djecu, a igralište i selo oblijepljeno je kukastim krstovima, slovom "U" i "HVO", potvrdili su Srni mještani ovog naselja.

Djeca su napadnuta sinoć, a mještani tvrde da se kroz selo prije četiri noći čula i rafalna pucnjava.

Baćevići su srpsko povratničko selo na jugu Mostara.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić rekao je za Srnu da je policija dobila prijavu da u selu Baćevići ima plakata uvredljivog sadržaja, nakon čega su pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije izašli na teren i sprovode istragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana