Novi presjek discipline u oblasti javnih nabavki na nivou BiH: Iste greške ponavljaju godinama

Vedrana Kulaga Simić
Novi presjek discipline u oblasti javnih nabavki na nivou BiH: Iste greške ponavljaju godinama

SARAJEVO - Da ugovorni organi u BiH “love u mutnom”, potvrdio je i novi presjek sprovedenih postupaka javnih nabavki u 2022. godini u kojem je upozoreno na ponavljanje starih grešaka, a visoko na listi je i uporno pribjegavanje zaključivanju ugovora daleko od očiju javnosti i zakona.

Agencija za javne nabavke BiH skrojila je prvu verziju izvještaja o praćenju postupaka javnih nabavki za 2022. godinu koji je uputila na konsultacije na zajedničkom nivou vlasti. Iz tog dokumenta je vidljivo da je ponovo u dobrom dijelu ugovorenih poslova za nabavku robe, usluga i drugih stavki primjetno kršenje, odnosno izbjegavanje odredaba važećih Zakona o javnim nabavkama.

Kroz praćenje nekoliko desetina hiljada ugovora uočeno su nepravilnosti u sistemu koje ugovorni organi, mahom preduzeća i institucije, ponavljaju. Oni se, uglavnom, odnose na loše planiranje nabavki, veliki broj izmjena planova i lošu realizaciju, ali i na sprovođenje pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja, koji važe za najnetransparentnije i najpodložnije korupciji, u slučajevima kad nisu ispunjeni uslovi za primjenu te vrste postupka javne nabavke.

Visoko na listi je i izostanak saradnje ugovornih organa sa Agencijom za javne nabavke i neobjavljivanje obavještenja o dodjeli ugovora za određene postupke, iako je to njihova zakonska obaveza, dok je i ovaj put upozoreno i na manjak edukovanih kadrova u ugovornim organima koji rade te poslove kao i pripremaju tenderske dokumentacije.

- Evidentno je i odustajanje ponuđača od zaključivanja ugovora, i to nakon okončanog postupka javne nabavke, naročito nakon održane e-aukcije ili nakon zaključivanja ugovora, što direktno utiče na efikasnost nabavke - navedeno je u izvještaju.

Agencija je u 2022. godini podnijela 18 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. U dva predmeta postojale su indicije o počinjenom krivičnom djelu te su dokumenta dostavljena nadležnim tužilaštvima.

- Osam prekršajnih prijava je podneseno zbog sprovođenja pregovaračkog postupka bez objave obavještenja tamo gdje za to nisu bili ispunjeni uslovi, a šest zbog neodgovarajućeg postupka, odnosno prekoračenja vrijednosnog razreda. Dvije prijave su podnesene zbog zaključenja ugovora bez prethodnog postupka javne nabavke, jer se nije radilo o izuzeću od primjene zakona, dok su dvije uslijedile zbog neobjavljivanja obavještenja o dodjeli ugovora, odnosno dostavi izvještaja - potvrđeno je u Agenciji.

Posebno je naglašena činjenica da ugovorni organi ponavljaju greške, te da za primjenu pregovaračkog postupka bez objave obavještenja moraju biti ispunjeni uslovi, što ugovorni organi cijene paušalno.

- Na ovakvo postupanje organa indirektno utiče i neblagovremeno usvajanje budžeta/finansijskog plana, a što se direktno odražava na pravovremeno pokretanje transparentnih postupaka javne nabavke - zaključak je Agencije iz koje su potvrdili da je smanjenje broja ovih ugovora u odnosu na period od 2019, odnosno 2020, kada je bilo povlastica usljed pandemije virusa korona, ali i zbog stalnih kontrola te politike prekršajnih prijava.

Nadležni su, kako je navedeno, od januara 2020. do kraja decembra 2022. podnijeli 11 prijava u slučajevima u kojima su postojale indicije da povrede Zakona o javnim nabavkama sadrže elemente krivičnog djela. U samo jednom slučaju je došlo do procesuiranja, a postupak još nije okončan u Sudu BiH.

Revizori

Na ignorisanje postojećih zakona godinama upozoravaju i revizori. Njihov stav je da ugovorni organi, prema podacima do kojih su došli na osnovu svojih analiza, ne planiraju na vrijeme poslove, zbog čega često dolazi do izmjena i dopuna planova javnih nabavki. Osim toga, izostaje praćenje realizacije zaključenih ugovora/okvirnih sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana