Novi pokušaj prenosa nadležnosti na zajednički nivo: Marfi okom, Bećirović skokom

Veljko Zeljković
Novi pokušaj prenosa nadležnosti na zajednički nivo: Marfi okom, Bećirović skokom

SARAJEVO - Oblast energetike u nadležnosti je entiteta i svako eventualno prejudiciranje bilo kakvih rješenja na zajedničkom nivou predstavlja ćorav posao.

Istakao je ovo ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac komentarišući jučerašnju odluku bošnjačkog člana Predsjedništva Denisa Bećirovića da u zvaničnu proceduru uputi Prijedlog državnog zakona o transportu prirodnog gasa, regulatoru i unutrašnjem tržištu u BiH. Bećirović je rekao kako je ovo prvi put da se od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma predlaže uređenje sektora prirodnog gasa u BiH na cjelovit način, dok mu je Košarac odgovorio da je energetika bila i ostala ustavna nadležnost entiteta.

- Potpuno je nemoguće donijeti zakon o gasu na nivou BiH, ili neke druge zakone u legislativi koja reguliše energetiku, jer je to nadležnost entiteta - kategoričan je Košarac.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić kaže kako Bećirović već dva puta pokušava nametnuti pitanje regulacije gasa te ocjenjuje da je ovo još jedan u nizu pokušaja nametanja zakona koji nema pravnog osnova, pojašnjavajući da Republika Srpska ima Zakon o gasu i sertifikovanog operatera transportnog sistema, što FBiH nema.

- FBiH ima samo neku uredbu kojom je regulisana oblast gasa i zato što ne mogu da riješe taj problem kod sebe, sad pokušavaju da razvale sistem Srpske koja je to već riješila vrlo kvalitetno i u skladu sa evropskim direktivama, na zakonit i funkcionalan način - poručio je Đokić.

Izvor “Glasa Srpske” smatra da je ovaj potez Bećirovića najvjerovatnije inicirao američki ambasador u BiH Majkl Marfi koji je nedavno “preporučio” da se donese jedan takav zakon, koji bi prvo riješio pitanje navodne energetske zavisnosti BiH od jeftinog ruskog gasa, a onda i omogućio da preduzeće “BH-gas” ima monopol na ovom tržištu, što predstavnici hrvatskog naroda ne žele da prihvate.

- Iza ovih pokušaja da se i energetika stavi u nadležnost države, a otimajući od entiteta, kriju se dvije priče. Prva se odnosi na pokušaje bošnjačkih političara da bukvalno sve centralizuju, što ne postoji nigdje u svijetu. Žele uništiti Srpsku. Druga stvar, radi se o američkim, odnosno zapadnim interesima na ovim prostorima. Oni na ovaj način žele blokirati projekat Srpske i gradnju gasovoda koji bi bio spojen na “Turski tok”, kojim se transportuje ruski gas. Umjesto toga oni sve rade da BiH bude priključena na takozvani “Transjadranski gasovod”, koji ne može nikako obezbijediti energetsku sigurnost BiH. Pored toga, nikako ne treba zaboraviti da se u Omišljaju, gasnom terminalu u Hrvatskoj, najviše prodaje američki LNG gas, koji je daleko skuplji od ruskog - istakao je naš izvor.

Poručio je da se gotovo identična priča krije i iza pitanja imovine, a što se opet najbolje može vidjeti iz poruka američkog ambasadora. Marfi je Vladi FBiH nedavno otvoreno sugerisao da izvrši privatizaciju svih javnih preduzeća kako bi se obezbijedila njihova funkcionalnost.

- Kada bi kojim slučajem Srpskoj bila oteta i imovina, vode, šume i drugi resursi, i svedena na viši, državni nivo, to bi onda omogućilo zapadnim kompanijama da “poklope” iste u kompletu, jer bi im to omogućila “građanska opcija”. Mislim da i sve ovo što se sada pokušava nametnuti vodi ka tom cilju. Bećirović i slični njemu predlažu prenos nadležnosti, a pojedine zapadne zemlje ih podržavaju u tome radi svojih interesa. Vjerujem da su pojedine bošnjačke elite spremne žrtvovati sve, samo da bi došle do unitarne građanske države, pa čak i svu stratešku imovinu. Zar mislite da zapadne zemlje Ukrajinu pomažu zato što je vole? Ova zemlja obiluje velikim prirodnim resursima, bez kojih će ostati  -  smatra naš izvor.

Tržište Srpske

Direktor preduzeća “Gas-Res” Momčilo Antonić navodi da razumije Bećirovića ako mu je cilj da se BiH što prije razgradi. 

- Ako mu je cilj da tržište funkcioniše, onda to ne razumijem, jer je energetika isključivo u nadležnosti entiteta. Naše tržište je organizovano kao bilo koje drugo u EU. Mi smo verifikovani od Evropske energetske zajednice prilikom dobijanja sertifikata za operatera transportnog sistema -  istakao je Antonić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana