Novi načelnik Srebrenice ima većinu i u parlamentu

Vedrana Kulaga Simić
Novi načelnik Srebrenice ima većinu i u parlamentu

SREBRENICA - Miloš Vučić (SNSD) ubjedljivo je pobijedio protivkandidate u trci za načelnika Srebrenice, a sudeći prema prvim izjavama, srpske stranke, koje su stale iza njega u izbornoj kampanji, moći će da formiraju skupštinsku većinu, što će mu uveliko olakšati budući rad za, kako sam navodi, dobrobit svih sugrađana.

U srebreničku Skupštinu ulazi 21 odbornik, a preliminarni i nepotpuni podaci Centralne izborne komisije (CIK) BiH na osnovu obrađenih oko 80 odsto biračkih mjesta pokazuju da je devet stranaka prešlo izborni prag.

Najviše glasova od svih partija osvojio je SNSD, a prema broju glasova, kada je riječ o strankama sa srpskim predznakom, slijede Ujedinjena Srpska, SDS - Volja naroda, DNS, NPS i SP.

Nosilac liste SNSD-a za srebreničku Skupštinu Radomir Pavlović za “Glas” kaže da je SNSD ubjedljivo najjača partija u toj lokalnoj zajednici, što potvrđuje izborni rezultat. Za sada računaju na šest ili sedam mandata u Skupštini, u zavisnosti od epiloga glasanja putem pošte. SDS i Ujedinjena Srpska bi, kaže Pavlović, trebalo da imaju po dva odbornika, a ostali po jedan mandat.

- U Skupštini će srpski odbornici imati većinu i moći ćemo da donosimo odluke za razvoj Srebrenice, što je u interesu svih građana. Tu neće biti problema, politiku će voditi pobjednici. Naš cilj je razvoj naše opštine i njenih kapaciteta da bi nam svima bilo bolje i da bismo napredovali - istakao je Pavlović.

Kategorično odbacuje optužbe političkih predstavnika Bošnjaka za izborni inženjering.

- Oni su sami natjerali sunarodnike da se odjave iz Srebrenice zbog ovoga ili onoga i zato ne glasaju u ovoj opštini. Sada se kriju iza te prevare, ali je narod, koji je zloupotrijebljen za političke ciljeve, ovaj put to prepoznao - rekao je Pavlović.

Sa prvim čovjekom odbora SDS-a Momčilom Cvjetinovićem, koji je i osvojio najviše glasova na listi te stranke za odbornike, juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

O planovima za Srebrenicu govorio je i sam Vučić, koji je, prema do sada obrađenim biračkim mjestima, osvojio 4.250 glasova, a njegovi protivnici Hamdija Fejzić, kao nezavisni kandidat, 1.323 te Aleksandar Simić, takođe nezavisni kandidat, ukupno 60.

Vučić je, kako su prenijele agencije, istakao da želi da promijeni imidž opštine od mjesta u izumiranju u opštinu koja je u razvoju i koja je lider u užem okruženju.

- Cilj je da postanemo primjer kako se može živjeti zajedno, raditi i razvijati se. Smatram da su ljudi prepoznali mogućnosti cijelog tima, ali i mene kao ličnost koja radi, a ne obećava mnogo - istakao je Vučić i dodao da je prezadovoljan odzivom birača, uz opasku da se radi o najboljem rezultatu za načelnika Srebrenice od kraja rata.

Vučić očekuje i saradnju sa bošnjačkim strankama, koja je postojala i ranije, ali je treba postaviti, kako kaže, na zdrave osnove.

Prema rezultatima izbora vidi se da je jedan broj Bošnjaka glasao za njega.

- Želim da budu uključeni u razvoj Srebrenice, ako budemo uspjeli da postignemo dogovor. A smatram i da je zajednički interes, i Bošnjaka, i Srba da se Srebrenica razvija. Do sada nisam čuo da je ijedna stranka rekla da ne želi da se Srebrenica razvija i napreduje - naglašava Vučić.

A close-up of a documentDescription automatically generated

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana