Novi Grad ukinuo vanrednu situaciju: Una i Sana se povlače u korita

Srna
Foto: Dražan Pozderović

SARAJEVO - Opasnost od poplava u gradovima uz Sanu i Unu je prošla, a u Opštini Novi Grad ukinuta je vanredna situacija koja je bila proglašena zbog poplava koje su nastale usljed obilnih padavina, rekao je Srni vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović.

Novitović je rekao da je vanredna situacija u Kozarskoj Dubici još na snazi i da je odluka o ukidanju na opštinskom štabu Civilne zaštite.

On je rekao da je u opadanju nivo vodostaja i rijeke Une i rijeke Sane, te da se prati vodostaj Save zbog najave moćgućeg povećanja dotoka vode prema Gradišci i Srpcu.

Građani Prijedora, Novog Grada, Kostajnice i Kozarske Dubice, nakon četiri dana borbe sa vodenom stihijom, noćas mogu mirno spavati.

Kako je za Srpskainfo potvrdio Novitović ovi krajevi više nisu u stanju povećanog rizika od poplava, a poplave se ne očekuju ni u drugim naseljenim mjestima u Srpskoj.

- Više od 24 časa nema padavina u slivu Une i Sane, vodostaj obje rijeke od juče konstantno opada. Sana je od juče opala čak 40 centimetara, a Una oko 30 centimetara. Najsporije Una opada u Kozarskoj Dubici na ušću u Savu, ali Sava prihvata svu vodu Une i više nema razloga za strah – kaže Novitović.

On dodaje da je Sava na području Gradiške i Srpca u blagom porastu i da će se vjerovatno izliti na nebranjeno područje, odnosno na polja i oranice, ali da nema opasnosti za naseljena mjesta. Dodaje da će se u naredna dva dana Sana vratiti u korito, a Una u toku naredne sedmice.

- Ako uzmemo u obzir da se po prognozama, padavine u narednim danima biti od pet do deset litara kiše po kvadratnom metru, možemo reći da smo izašli iz faze rizika od poplave

- kaže Novitović.

Novitović je podsjetio da je ovih dana zabilježen najviši vodostaj Une, otkako se mjere nivoi rijeka, pa da nije čudo što poplave, koje su ih zadesile ovih dana, mještne Novog Grada, Kostajnice i Kozarske dobice podsjećaju na katastrofalnu 2014. godinu.

Šta slijedi nakon poplave

A nakon što je opasnost od poplava prošla, pripadnike Civilne zaštite, vatrogasce i volontere u poplavljenim gradovima čeka još mnogo posla.  I danas i večeras u Kostajnici, gdje je poplavljeno 25 pomoćnih objekata, šest kuća i dva preduzeća, pumpe za prempumpavanje vode neprestano rade. Još danima se voda neće povući iz dvorišta i sa polja uz rijeku Unu, a pod vodom je i put prema Kozarskoj Dubici koji je i dalje zatvoren za saobraćaj.

– Moramo ovo trajno riješiti, ako hoćemo da živimo u Kostajnici. Ne vrijedi više krpiti i strahovati čim padne kiša. Ja sam ovdje rođen i ovdje živim i više ne mogu gledati kako se ljudi pate i žive u strahu – rekao je Nikola Janjetović, načelnik opštine Kostajnica.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana