Novi detalji tragedije u kojoj su nastradali otac i sin: Djeca primijetila požar

Nebojša Tomašević
Ilustracija
Foto: DVD Vitez | Ilustracija

VITEZ - Požar u porodičnoj kući, u kojoj su nastradali Stipo (65) i njegov sin Marko B. (36) iz Viteza, prvo su primijetila djeca iz komšiluka, nakon čega su odmah obavijestili roditelje, ali nažalost, nesrećnim muškarcima nije bilo spasa, saznaje „Glas Srpske“.

Do tragedije je najvjerovatnije došlo tako što je opušak cigarete zapalio kauč, nakon čega su se otac i sin ugušili u snu. Pretpostavlja se da je požar u njihovoj kući, u mjestu Mošunj kod Viteza, izbio  u srijedu u noći i da je tinjao do ujutro kada je i primijećen.

Prema riječima izvora bliskog istrazi nije se radilo o većem požaru i samo je izgorio dio kreveta na kojem je pronađen Marko kome je noga djelimično nagorjela. Njegov otac Stipe je nađen u susjednoj sobi kada su vatrogasci ušli unutra. 

Požar su ugasili pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Viteza.

- Nas je obavijestila policija i mi smo odmah otišli na teren. Radilo se o takozvanom tinjajućem požaru usljed kojeg se stvorila ogromna količina dima od kojeg su se ugušile dvije osobe - rekli su nam u DVD Vitez.

Mještani Mošunja rekli su da u blizini kuće stradalih živi i Stipin brat koji ga je svako jutro obilazio, ali juče je otišao u grad pa nije stigao da ode. Prema njihovim riječima dim u kući primijetila su djeca koja su rekla starijima, pa je pozvana policija i vatrogasci.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona kazali su da je požar prijavljen Policijskoj stanici Vitez juče u 11.15 časova.

- Odmah po primanju prijave na lice mjesta izašli su službenici policije koji su potvrdili navode prijave, kao i ekipe Hitne pomoći i vatrogasci. Prilikom ulaska u kuću zatečena su dva tijela, radi se o S.B. rođen 1958. godine i M.B. rođen 1987. godine, obojica iz Viteza, koji su tu stanovali - kazao je portparol MUP-a SBK Hasan Hodžić.

Pojasnio je da su  u saradnji s nadležnim Kantonalnim tužilaštvom  policijski službenici obavili uviđaj.

- Preduzimaju se sve druge mjere i radnje s ciljem utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi s ovim događajem. Kako je došlo do ove nesreće sa smrtnim ishodom to će se tek utvrditi - rekao je Hodžić.

Krajem marta slična tragedija desila se u Derventi kada je u požaru nastradao Nedeljko A. (68). Prema policijskom izvještaju on je najverovatnije zaspao i ispustio opušak cigarete, nakon čega se zapalila ugaona garnitura u dnevnom boravku na kojoj je ležao.

On je bio bio bolestan i slabije se kretao, živio je sam i dešavalo se i ranije da zaspi sa cigaretom.

Intervencija

U gašenju požara učestvovala su tri vatrogasca Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Viteza s jednim vozilom.

- Požar smo ugasili veoma brzo, ali nažalost stradalima nije bilo pomoći. U požaru nije pričinjena veća šteta i izgorio je dio kauča i poda, a u kući je bio gust dim - rekli su u DVD Vitez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana