Novi detalji: Otac preminule tinejdžerke i stomatološka ordinacija oglasili se o tragediji

GS
Novi detalji: Otac preminule tinejdžerke i stomatološka ordinacija oglasili se o tragediji

SARJEVO - Javnost u Sarajevu, ali i šire, šokirana je u utorak poslije podne kada je procurila informacija da je prije nekoliko dana na KCUS-u preminula 16-godišnjakinja usljed komplikacija koje su nastale nakon vađenja zuba u privatnoj stomatološkoj ordinaciji.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo vrši provjere, a završena je i obdukcija tijela. Sada se čekaju rezultati kako bi bio poznat tačan uzrok smrti tinejdžerke, dok je KCUS zatražio stručni nadzor kako bi se utvrdio tok liječenja.

Otac 16-godišnjakinje, koja je preminula usljed komplikacija nakon stomatološke intervencije u privatnoj ordinaciji u Sarajevu, danas je istakao da nije tačno da joj je bio izvađen zub. Prema njegovim riječima, Džejla je preminula zbog neadekvatnog liječenja zubara koji joj je popravio zub, stavio lijek i propisao antibiotik, ali se njeno stanje brzo pogoršalo.

"Zatvorio joj je pokvaren zub i rekao 'to će biti u redu', dao joj neki antibiotik. Kasnije joj je otvorio zub i preporučio hladne obloge, uz zakazan tretman za devet dana", izjavio je otac devojke.

On navodi da je Džejla posetila zubara 30. septembra, a u bolnicu je primljena dva dana kasnije, 2. oktobra. Već dan nakon prijema, prema njegovim riječima, Džejla je imala prvu operaciju, a zatim i drugu.

"Džejla je 3. oktobra imala prvu operaciju, tokom koje je sanirano žariщe koje je uzrokovalo sve komplikacije", rekao je otac.

On je istakao da je Džejla, usljed neadekvatnog stomatološkog liječenja, razvila apsces koji se proširio na pluća i srce. Imala je dvije operacije, a na kraju je bila zaražena sa tri bakterije.

Otac takođe navodi da je bio u komunikaciji sa zubarom koji je obavio intervenciju, ali zbog istrage nije htio otkriti više detalja.

Redakciji portala Kliks.ba obratio se i dr. Haris Mekić, specijalista stomatolog, u čijoj ordinaciji je tinejdžerka imala zahvat prije nego što joj se pogoršalo zdravstveno stanje. Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti:

"Na društvenim mrežama i u drugim medijima, u raznim objavama i komentarima vezanim za smrt 16-godišnje Džejle Drapić, plasiraju se potpuno neprovjerene i neistinite informacije koje se pokušavaju povezati s našom ordinacijom.

Ovim putem izražavamo duboko žaljenje zbog tragičnog gubitka mlade pacijentice te koristimo priliku da njenim roditeljima i najbližim uputimo iskreno saučešće.

Istine radi, želimo pojasniti da je pacijentica 30.9.2024. godine posetila našu ordinaciju zbog zubobolje, gdje joj je pružena neophodna stomatološka usluga. Prema našim saznanjima, pacijentica je naredni dan nastavila liječenje u drugim zdravstvenim ustanovama.

Navodi koji se pojavljuju u javnosti da je u našoj ordinaciji izvršena ekstrakcija (vađenje) zuba, apsolutno su netačni. Medicinski tretman, koji je pružen, bio je u potpunosti u skladu s važećim medicinskim procedurama u ovakvim slučajevima.

Ova situacija nas je duboko pogodila te naglašavamo našu potpunu spremnost i opredijeljenost da sarađujemo s nadležnim organima, sve u cilju utvrđivanja istine u vezi ovog slučaja i naše stomatološke ordinacije.

Očekujemo da će se slučaj ispitati u potpunosti, tj. cijelokupni tok liječenja i ukupni zdravstveni status pacijentice, piše Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana