Novaković Bursać: Podrška Dušanu Šehovcu i osuda napada na njegovu kuću na Ilidži

Srna
Novaković Bursać: Podrška Dušanu Šehovcu i osuda napada na njegovu kuću na Ilidži

SARAJEVO - Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać uputila je podršku Dušanu Šehovcu i osudila napad na njega i njegovu kuću na Ilidži u Federaciji BiH.

"Šehovac je poznati aktivista i borac za preostale Srbe u Sarajevu i Kantonu Sarajevo, kao i za istinu", rekla je Bursaćeva.

Ona je dodala da je Šehovac odnedavno i kandidat SNSD-a za Skupštinu Kantona Sarajevo.

"Očito je da je ta raketa /"vatromet"/ koja je ispaljena u njegovu spavaću sobu oko 2.00 časa poslije pola noći dokazuje da je previše slučajno tamo završila da bi se u to moglo povjerovati", ocijenila je Bursaćeva.

Ona je istakla da to smatra kao "poruku" ove sredine koja očito teško podnosi drugačija mišljenja.

Bursaćeva je zahvalila Šehovcu za sve što je uradio na promovisanju istine o stradanju sarajevskih Srba, te podršku u daljem životu i radu.

Napad na kuću Dušana Šehovca na Ilidži desio se u noći između četvrtka i petka, 21. i 22. jula.

Zakonski prijedlozi - predizborni manevri

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać, ocjenjujući današnju sjednici Predstavničkog doma, izjavila je da su gotovo svi zakonski prijedlozi, uključujući i onaj o platama "predizborni manevri" određenih političkih stranaka.

"Kada se priča o visokim primanjima na nivou zajedničkih institucija može se reći da su visoka, ali ovdje niko ne želi da kaže da je to stanje naslijeđeno od 2006, odnosno 2007. godine", istakla je Novakovović Bursać kojoj je ovo prvi mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ona je dodala da su ti iznosi u vrijednosnom smislu tada bili dva-tri puta veći nego sada.

"Kada je ovdje neko pravio gomile institucija i neku državu koja sada vrlo čudno izgleda, s obzirom na to koliko je nefunkcionalan taj glomazni borokratski aparat, tada su se vrlo ležerno dijelila u ta vremena visoka primanja. Sve je to bilo svima normalno", rekla je Novaković Bursać novinarima i podsjetila na Komisiju za koncesije koja troši velika sredstva, a nijednu koncesiju nije izdala.

Novaković Bursać je istakla da treba nastojati uskladiti plate kako ne bi bile previsoke u odnosu na prosječna primanja stanovnika.

"Međutim, ovo što danas vidimo u Predstavničkom domu nije način. U ovom trenutku imamo pet živih zakona o platama i kada god je ta tema bila na stolu mi smo imali isti stav jer je riječ o sistemskom zakonu, pa mu se mora i sistemski i pristupiti", upozorila je Novaković Bursać.

Ona je podsjetila da postoji i ustavna odredba koju su tvorci unijeli, imajući u vidu da u to vrijeme funkcioneri iz Republike Srpske nisu rado prihvatali da dolaze na posao u Sarajevo, pa se ustavom zagarantovalo da tokom trajanja mandata neće biti smanjivane plate i naknade.

"To su fakti, a ovi koji su danas najglasniji iza govornice i zagovaraju smanjenje plata, po njihovim biografijama i stažu ovdje može se izračunati koliko je koji od njih prihodovao od svega toga. Sada su se, dva mjeseca pred izbore sjetili da su visoke plate problematične", prokomentarisala je Novaković Bursać.

Ona naglašava da je neophodan pravičan i sveobuhvatan pristup, a da je sve ostalo dnevna upotreba u političke svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana