Novac na računu, zgrade za DKP u Podgorici ni na vidiku

Vedrana Kulaga Simić
Novac na računu, zgrade za DKP u Podgorici ni na vidiku

SARAJEVO - Iako na računima BiH stoji novac za kupovinu nekretnine u Crnoj Gori za potrebe domaćih diplomata, komisija ni nakon gotovo četiri godine nije uspjela čak ni da popiše ni obiđe adrese na kojima ima objekata koji bi mogli da posluže svrsi.

Savjet ministara BiH je, naime, početkom novembra 2018. godine odobrio višegodišnji kapitalni projekat koji se odnosi na kupovinu, adaptaciju i opremanje objekta za smještaj diplomatsko-konzularnog predstavništva (DKP) BiH u Crnoj Gori, preciznije u Podgorici, a za te namjene odobreno je 1,5 miliona maraka. Ministri su zatim, kako je potvrđeno i u resoru inostranih poslova na zajedničkom nivou vlasti, u januaru 2020. usvojili odluku o imenovanju komisije za kupovinu objekta u Podgorici.

Međutim, na putu im se, naveli su u novom prijedlogu o izmjenama odluke o imenovanju komisije u kojem traže novi rok da završe posao, ispriječila pandemija virusa korona.

- S obzirom na pandemiju i bezbjednosno-zdravstvene mjere koje su bile na snazi, članovi komisije su u 2020. izvršili određene aktivnosti kada je riječ o istraživanju tržišta nekretnina u Podgorici, ali nisu bili u mogućnosti sazvati sastanak na kojem bi se razmotrile ponude niti su mogli obići objekte s ciljem izbora najpovoljnije ponude - navedeno je u tom prijedlogu koji je upućen u fazu konsultacija i koji treba da dobije zeleno svjetlo Savjeta ministara.

Objašnjavajući zbog čega nisu ni do danas uspjeli da završe posao koji im je povjeren, dalje je navedeno da se početkom 2021. godine ukazala potreba za izmjenom i imenovanjem tri nova predstavnika Ministarstva inostranih poslova jer dva člana nisu mogla da nastave rad u komisiji zbog drugih obaveza, a jedan je preminuo usljed posljedica korone.

- U prijedlogu odluke su predloženi novi članovi, a definisani rok za podnošenje izvještaja komisije izmijeniti tako da se riječi 30. decembar 2020. zamijene sa 30. jun 2023. godine - traže u MIP-u.

Za realizaciju te odluke biće, dodaju, obezbijeđena sredstva iz budžeta MIP-a za članove koji su iz njihovih redova, a za ostale predstavnike u budžetu institucije ispred koje su imenovani, bez navođenja o kojem iznosu je riječ.

Da nadležni na zajedničkom nivou vlasti, a ponajviše u MIP-u, za gotovo pet godina nisu uspjeli da naprave značajniji iskorak i smanje račune koji na godišnjem nivou stižu na naplatu, ocijenili su nedavno i revizori. U reviziji učinka “Upravljanje imovinom i troškovima smještaja u DKP” su podvukli da su smanjeni troškovi za unajmljivanje prostora ili zgrada i naknade za smještaj osoblja, ali je to posljedica smanjenja broja osoblja, deviznog fluktuiranja zbog jačanja evra, a ne rezultat aktivnosti MIP-a. I tu je skrenuta pažnja na situaciju kada je riječ o nekretnini u Podgorici.

Kirije

BiH ima 56 DKP-a, odnosno ambasade, misije i konzulate u svijetu, a većina objekata nije u vlasništvu BiH, nego ih iznajmljuje. Ranije analize stanja su pokazale da više od polovine jedinica u vlasništvu BiH nije useljeno, i to mahom one koji su naslijeđene sukcesijom imovine bivše SFRJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana