Nova šansa za sanaciju kuća i stanova

ANITA JANKOVIĆ REČEVIĆ
Nova šansa za sanaciju kuća i stanova

BANjALUKA - Zbog velikog interesovanja za unapređenje energetske efikasnosti građani kao i mikro, mala i srednja preduzeća u Srpskoj dobiće novu priliku za zamjenu dotrajale stolarije te unapređenje sistema grijanja i izolacije jer će uskoro biti raspisan javni poziv za dodjelu novca koji će omogućiti sanaciju domaćinstava. 

Istakao je ovo za “Glas Srpske” direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS Srđan Todorović navodeći da su u toku tehničke pripreme za raspisivanje javnog poziva. 

- Na to nas je nagnalo veliko interesovanje građana koji su se prijavili na javni poziv krajem prošle godine, kada je novac obezbijedila Evropska komisija u BiH. Planiramo i ove godine nastaviti s tim aktivnostima, a novi javni poziv biće finansiran sredstvima iz naših izvora. Zbog sezone godišnjih odmora trenutno je manjak kapaciteta, ali očekujem da do kraja godine bude sve završeno, od raspisivanja do izbora kandidata - rekao je Todorović. 

Prema njegovim riječima, u planu je podrška fizičkim i pravnim licima, odnosno mikro, malim i srednjim preduzećima. 

- Za sada ne mogu konkretno reći koliko novca će korisnicima biti na raspolaganju, to će biti definisano javnim pozivom - kazao je on. 

Todorović je podsjetio na veliko interesovanje koje je vladalo zimus, kada je u igri bilo oko šest miliona KM za utopljavanje domaćinstava i nešto više od dva miliona za preduzeća. 

- U pitanju je bio projekat Evropske komisije u BiH. Konkurs je važio do isteka sredstava i tih šest miliona KM, koliko smo imali za fizička lica, raspodijelili smo za manje od mjesec dana. Za to vrijeme pristiglo je više od 2.800 prijava građana i od toga smo uspjeli isfinansirati nešto više od 1.300 zahtjeva. Broj pristiglih prijava govori o važnosti i značaju projekta i to je jedan od razloga za nove aktivnosti - ocijenio je Todorović. 

Dodao je da je većina ugovorenih radova uveliko završena. 

-  Od tih 1.300 odobrenih zahtjeva, do sada je u potpunosti završeno 1.100 projekata. Izvršene su kontrole na terenu i verifikacija sredstava, za šta su bili zaduženi inženjeri iz UNDP-a, nakon čega smo isplaćivali  sredstva. Ostalo je još nešto manje od 200 projekata čiji su korisnici sredstava podnijeli zahtjev za produženje roka jer nisu uspjeli naći izvođače. Rok za završetak projekta je 31. avgust i do tada će svi morati završiti sve ono što je i ugovoreno - pojasnio je Todorović.

Podsjetio je da su građani mogli dobiti najviše 5.000 KM po projektu, ili 50 odsto uloženih sredstva, te da su ukupna ulaganja, građana i donatora, premašila 20 miliona KM. 

- To su značajna ulaganja u mjere energetske efikasnosti, uštedu energije, smanjenje emisija štetnih materija, što su obaveze Srpske i BiH. Evropska komisija je za BiH obezibjedila još oko četiri miliona KM koja su planirana za iste namjene, ali će nam biti doznačena tek kada budu postignuti određeni ciljevi u zemlji - dodao je Todorović.  

Jednostavne procedure

Srđan Todorović kaže da je konkursna procedura javnog poziva koji je bio usmjeren prema građanima bila maksimalno pojednostavljena, navodeći da će tako biti i u drugom pozivu.

- Opet ćemo raditi po istom principu, nećemo ništa mijenjati. To su uslovi koji su usaglašeni sa Evropskom komisijom koje su oni kao donatori u najvećoj mjeri i postavili. Građanima će biti omogućeno da onlajn ispune sve potrebne podatke - kazao je Todorović. 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana