Nova provokacija: U Spomen parku Garavice postavljena ratna zastava BiH

SRNA
Nova provokacija: U Spomen parku Garavice postavljena ratna zastava BiH

 BIHAĆ - Ratna zastava BiH postavljena je u Spomen-parku Garavice kod Bihaća, gdje je na najbrutalniji način pobijeno desetine Srba u Drugom svjetskom ratu i gdje će danas biti obilježene 83 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, među kojima je bio veliki broj djece.

Zastava je na mjestu gdje to nije dozvoljeno, čak ni po federalnim propisima.

O svemu je upoznata i Policijska uprava Bihać, iz koje su 22. avgusta obavijestili Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika da su na području Spomen-parka postavljeni "privremeni objekti tokom proteklog mjeseca".

Komisija je uputila zahtjev Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da izvrše inspekcijski nadzor i da se utvrdi činjenično stanje i u skladu sa zakonom preduzmu odgovarajuće mjere.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika propisano je da na ovom lokalitetu nije dozvoljeno izvođenje radova koji bi mogli ugroziti nacionalni spomenik, kao ni postavljanje magistralnih, niti drugih infrastrukturnih objekata, ni privremenih objekata. Samim tim, jarbol sa bilo čijom zastavom, a pogotovo sa ratnom zastavom, ne smije biti postavljen na ovom mjestu.

Spomen-park Garavice je nacionalni spomenik, te su u kompleksu dozvoljeni samo konzervatorsko-restauratorski radovi i arheološka istraživanja, i to uz dozvolu nadležnog federalnog Ministarstva.

Spomen-park "Garavice" kod Bihaća je memorijalni kompleks, koji se sastoji od petnaest skulptura raspoređenih u prostoru sa pristupnim stazama.

Spomenik je obilježje stravičnog zločina koji su tokom 1941. godine ustaške snage počinile nad građanima bihaćkog kraja, prije svega Srbima i Jevrejima kada je ubijeno oko 12.000 civila.

Spomen-park Garavice podignut je 1981. godine na inicijativu pokrenutu od opštine Bihać 1973. godine. Spomen-park je izveden na lokalitetu dvije masovne grobnice u kojima je sahranjeno oko 7.000 tijela.

Današnje obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, a ovom istorijskom događaju od republičkog značaja prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana