Nova istraga u slučaju Azre Bašić

Glas Srpske
Nova istraga u slučaju Azre Bašić

STENTON - Služba za zdravlje i porodicu američke države Kentaki saopštila je juče da je pokrenuta istraga i o zdravstvenoj ustanovi u kojoj je bila zaposlena Azra Bašić koja je uhapšena zbog ratnih zločina počinjenih nad srpskim civilima tokom rata u BiH, javila je Srna.

U Službi je potvrđeno da je pokrenuta istraga o zdravstvenom centru "Tanbark", a dan ranije istraga je otvorena i u staračkom domu u Stentonu gdje je Bašićeva takođe bila zaposlena.

Upravnici obje ustanove izjavili su da provjerom dosijea nije otkriven nijedan razlog zbog kojeg bi odbili da zaposle Bašićevu koja se krila pod imenom Izabela.

Upravnik doma u Stentonu Kristi King rekla je da nisu imali nikakva saznanja o njenoj ratnoj ulozi i da su bili iznenađeni kada je otkriven pravi identitet Bašićeve.

Upravnik zdravstvenog centra "Tanbark" u Leksingtonu Kondžuna Kolijer istakla je da je Bašićeva radila u toj ustanovi od 2003. do 2005. godine u kuhinji i kao pomoćnik medicinske sestre.

Bašićeva je uhapšena 15. marta u Stentonu na osnovu međunarodne potjernice koju je izdao Sud BiH zbog sumnje da je kao pripadnik Hrvatske vojske učestvovala u mučenjima i ubistvima Srba u logorima u Derventi od aprila do juna 1992. godine. Sudska rasprava o njenom slučaju zakazana je za 21. jun, a saslušanje o izručenju za 22. avgust.

Istragu protiv Bašićeve vodi Okružno tužilaštvo u Doboju. U dokumentima predatim Okružnom sudu u Leksingtonu navedeni su zastrašujući detalji o mučenju i ubistvu koje je Bašićeva počinila. Navedene su izjave Radojice Garića i Dragana Kovačevića koji su potvrdili da je Bašićeva zaklala Blagoja Đuraša. Komšije Azre Bašić u Stentonu rekli su da im je ona ispričala da je počinila više ubistava u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana