Nosović: Predmet “Dudaković” izmjestiti iz Suda BiH

Srna
Nosović: Predmet “Dudaković” izmjestiti iz Suda BiH

BANjALUKA- Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović smatra da nedavni sastanak bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića sa ratnim komandantom Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifom Dudakovićem u Bihaću predstavlja ponižavanje srpskog naroda i srpskih žrtava rata, zbog čega treba zahtijevati da se predmet “Dudaković” izmjesti iz Suda BiH.

-Krajnje je neprihvatljivo i ponižavajuće da se Bećirović sastane sa Dudakovićem protiv kojeg se vodi proces pred Sudom BiH za ratne zločine počinjene nad Srbima iz zapadnokrajiških opština - izjavio je Srni Nosović.

On je rekao da ovaj sastanak samo potvrđuje da je sudski postupak protiv Dudakovića farsa pravosuđa BiH i međunarodne zajednice, jer nijedan zločin nad Srbima u BiH nije do kraja procesuiran i zločinci nisu izvedeni pred lice pravde, a neće osuditi ni Dudakovića.

-Treba zamisliti kolika je ovo ironija i poniženje, da Bećirović primi Dudakovića, koji je tokom napada na zapadnokrajiške opštine javno pozivao da se sve strelja, spali i uništi srpsko - istakao je Nosović.

Naglasio da je sa tog prostora protjerano više od 120.000 Srba, na stotine ih ubijeno, te zarobljeno više od 400 srpskih vojnika i civila koji su mučeni u logorima.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović sastao se u nedjelju, 6. avgusta, u Bihaću sa ratnim komandantom Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifom Dudakovićem, kome se pred Sudom BiH sudi za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine i odao mu “priznanje za doprinos u borbi za odbranu BiH”.

Atif Dudaković i 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa tzv. Armije BiH optuženi su za zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Srpski mediji prikazali su 3. avgusta 2007. godine video-snimke ratnih zločina koje su pripadnici muslimanskih i hrvatskih snaga počinili nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima Srpske vojske Krajine na području Banije i Cazinske krajine.

Još podrobniji snimak prikazan je 7. avgusta, a na njemu se vidi kako nekadašnji komandant Petog korpusa takozvane Armije BiH Atif Dudaković naređuje spaljivanje srpskih sela tokom akcije koja je trajala od 14. do 17. septembra 1995. godine.

Dudaković je i prije Pogroma “Oluja” izdavao zločinačke naredbe, pa tako postoji i snimak na kojem 14. aprila 1995. godine izdaje naređenje: “Proboj se mora izvršiti. Pobiti sve što se ispred vas nađe. Žao mi je što nemate noževa... Odobravam i naređujem da se naprijatelj uništi svim sredstvima. Nožem, bombom, čakijom, zubima, udaviti... Sve imate pravo”.

Uz pomoć Oružanih snaga Hrvatske, te učešće avijacije NATO-a, Dudakovićeve jedinice su tokom Pogroma “Oluja”, zločinačke hrvatske vojno-policijske akcije, zauzele okolna srpska mjesta, te napale snage Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna lojalne Fikretu Abdiću.

Postoje nepobitni dokazi da je tokom vojnih akcija Dudaković naređivao ubistva zarobljenika i paljenje srpskih sela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana