“Nosači” često bolji od nosilaca

Veljko Zeljković
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Nosioci lista koji su trebali da “povuku” najveći broj glasova i doprinesu što boljem izbornom rezultatu partija, koje su ih kandidovale na to prestižno mjesto, uglavnom su obavili svoj zadatak, ali bilo je i slučajeva kada to neki nisu uspjeli pa su od njih više glasova imali i kandidati koji nisu bili ni među prvih deset ili čak oni koji su bili na kraju lista. Te kandidate žargonski nazivaju i “nosačima” lista.

Kada su u pitanju nosioci lista najbolji rezultat, procentualno gledajući, ostvario je Maksim Skoko iz Socijalističke partije Srpske Gorana Selaka.

On je za svoju stranku osvojio 82,15 odsto direktnih glasova, što je sigurno jednim dijelom doprinijelo da ova stranka u Gacku postane treća po jačini. Skoko je inače v.d. generalnog direktora RiTE “Gacko”. Na drugom mjestu je još jedan Selakov kadar, nosilac liste u Višegradu - Marko Ristić. On je dobio 71 odsto glasova liste.

Bronza pripada jednom od povratnika u politiku Igoru Radojičiću, predsjedniku pokreta “Svojim putem”. On je dobio 61 odsto direktnih glasova.

S obzirom da se izjašnjava kao Crnogorac, baš kao i Saša Čudić koji u gradsku Skupštinu ponovo ulazi sa najvećim brojem glasova dobijenim kao nacionalna manjina, biće interesantno vidjeti kako bi se to moglo odraziti na formiranje pojedinih skupštinskih tijela u Banjaluci.

Ako se pogleda broj osvojenih glasova, količinski, onda je tu rekorder doktor Vlado Đajić, direktor UKC-a Banjaluka. Kao nosilac liste SNSD-a u najvećem gradu Srpske, uspio je osvojiti čak 10.539 glasova, odnosno 32 odsto.

Tu je i još jedan rekorder, ali u drugoj uslovno rečeno disciplini. Više nego impresivan izborni rezultat ostvario je i direktor Zavoda “Dr Miroslav Zotović” Banjaluka, doktor Goran Talić, kome je ovo prvi put da se nađe na nekoj od lista. Iako je bio izuzetno nisko rangiran, tek na tridesetom mjestu SNSD-ove kandidatske liste, uspio je doći do druge pozicije, odmah iza Đajića, osvojivši 5.979 direktnih glasova, odnosno 28,5 odsto.

Na ovaj način ostvario je bolji rezultat i od ministra u Savjetu ministara BiH Srđana Amidžića.

I ostali nosioci lista, po drugim gradovima i opštinama, uspjeli su manje-više opravdati “broj jedan” koji im je dat da nose na dresu. Oni su uglavnom osvajali više od 20 odsto, a u pojedinim slučajevima je to išlo i preko 50. Među njima su Mladen Trivunović iz Kotor Varoša (SDS), Bojan Savić iz Bijeljine (SNSD), Luka Petrović iz Trebinja (SNSD),  Zoran Stevanović iz Zvornika (SNSD), Dušan Bodiroga iz Foče (SDS), Slavenko Ristić iz Bijeljine (RSS), ali i Dalibor Grabež koji je bio nosilac liste Potkozarskog narodnog pokreta, koji je po jačini postao treća stranka u Prijedoru. Radi se inače o pokretu koji su osnovali nekadašnji članovi PDP-a u ovom gradu.

Među onima koji nisu uspjeli potvrditi “jedinicu” je i lider PDP-a Branislav Borenović. Ubjedljivo ga je porazio mlađahni Nebojša Drinić, osvojivši više od 8.000 glasova, 3.700 više nego Borenović.

Još gori izborni rezultat imao je nosilac liste Socijalističke partije u Banjaluci Velibor Stanić. On se po broju glasova našao tek na šestom mjestu osvojivši tek nešto više od 10 odsto glasova. Najveću podršku dobio je Nikola Vukčević i ona u procentima iznosi nešto manje od 44 odsto.

Rejting koji joj je dala partija, nije uspjela dobijenim glasovima da odbrani ni nosilac liste DEMOS-a u Zvorniku, Spomenka Stevanović.  Interesantno je bilo i u Tesliću. Nosilac liste SDS-a Milan Kasapović našao se po broju glasova na trećem mjestu. Više od njega su dobili Stojan Smiljanić, ali i potcijenjeni Mladen Kovanušić, koji je na dresu nosio broj 20. Slična situacija je i u SNSD-u. Više glasova od nosioca liste Radislava Đurića, dobili su Dalibor Panjić, ali i Srđan Klječanin, vlasnik preduzeća “Drvo-eksport”, koji je bio tek 34 na listi.

Zanimljivi obrti desili su se i u Doboju u kom je Igor Petrović, sa desete pozicije kandidatske liste SNSD-a, uspio doći do najviše glasova.

Vrtoglav uspon imao je i Mladen Joksimović, koji je sa 34 pozicije skočio na treću. Da funkcija nekada može biti plus na izborima pokazao je i dokazao Bojan Kostić, dugogodišnji rukovodilac u zatvorskoj policiji KPZ Foča. On  se nalazio na 19. mjestu liste SNSD-a u Foči, ali se na kraju okitio srebrom, osvojivši 31 odsto glasova.

Teslić i SDA

Četvrta po jačini stranka u Tesliću je SDA. Nosilac njihove liste, doktor Sulejman Mohamad Marvan, nije uspio opravdati ukazano povjerenje. Alen Seferović, koji se nalazio na 34 poziciji, uspio je na kraju dobiti blizu četiri puta više glasova od Marvana. Seferović je inače postao poznat u široj javnosti nakon što je nedavno načelnika opštine Milana Miličevića javno optužio za reketiranje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana