NOS BiH se oglasio: Evo šta je razlog nestanka struje

Avaz
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Nezavisni operator sistema BiH (NOS) saopštio je da su juče održali sastanak s 40 učesnika povodom nestanka struje u BiH i regiji.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici Evropske mreže operatora prenosnog sistema za električnu energiju, Regionalna grupa Kontinentalna Evropa i ostali učesnici na kojima je NOS BiH predstavljen kao direktan učesnik u sanaciji incidenta.

Tu su razmatrani uzroci doveli do prekida u snabdijevanju električnom energijom u BiH, Crnoj Gori, dijelu Hrvatske i Albaniji.

"Velike promjene u tokovima, visoke temperature, ispad dalekovoda u Crnoj Gori i Albaniji u kratkom razmaku, prvi ispadi koji su bili u Crnoj Gori i Albaniji (ponavljali su se i dan ranije) doveli su do jučerašnjeg prekida", istaknuto je NOS-a.

"Naponske neprilike u IT (nemogućnost smanjenja tokova na kablu) kaskadni ispadi... Prema prvim informacijama koordinatora SWISS Grid desio se naponski kolaps koji je bio neizbježan. Raspad je rezultovao prekid u napajanju električnom energijom u BiH, dijelu Hrvatske (Dalmacija), dijelu Crne Gore te skoro cijeloj Albaniji", dodaju oni.

Navode da sada slijedi detaljna istraga, obavještavanje regulatora, formiranje radnih grupa, prikupljanje podataka i svega onoga što bi moglo dovesti do toga da se otkriju detalji vezani za nestanak struje i ističu da će se naredni sastanak održati u poned‌jeljak, prenosi Avaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana