Nogo: NATO želi da napravi opštu krizu i okupira BiH

Srna
Nogo: NATO želi da napravi opštu krizu i okupira BiH

BEOGRAD- Profesor međunarodnog krivičnog prava Sreto Nogo izjavio je Srni da se iza podizanja optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića krije mnogo veća politička igra nego što u prvi mah izgleda, a namjera je stvaranje opšte krize u BiH i dovođenja NATO-a na njenu teritoriju.

"Oni hoće da preko Dodika naprave opštu krizu, krizno područje u BiH da bi mogli sa NATO trupama okupirati i ući u BiH. Dodik očito ne sluša NATO instrukcije i oni pokušavaju na sve moguće načine da ga prisile da postane poslušan", rekao je Lukić.

On je naglasio da je to što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske čisto politička odluka, te naveo da krivično djelo za koje Dodika terete ne postoji u Krivičnom zakonu BiH, osim "ako ga Kristijan Šmit nije na mala vrata ubacio".

"Kako da ga pravno gone? Nema to nikakve veze sa pravom. Da bi bilo nešto krivično delo mora biti propisano zakonom. Krivično delo se ne može propisati nikakvom uredbom. Oni se pozivaju na zakon, pozivaju se na krivično delo, a nema ni jedno, ni drugo", pojasnio je Nogo.

On je ukazao da se u svoj priči koju ne bi mogli osmisliti ni čuveni srpski komediografi Branislav Nušić i Radoje Domanović nameće pitanje ko je predsjednik Republike Srpske - Milorad Dodik ili njemački činovnik Kristijan Šmit.

"Ko je predsednik? Pa za koga su ljudi glasali? Gde je to pravo moje kao građanina da biram svog predsednika, premijera i predsednika suda? Ni Nušić, ni Domanović ne bi mogli ovo osmisliti", naglasio je Nogo.

On vjeruje da će pravni tim za odbranu predsjednika Srpske Milorada Dodika koji prema najavama okuplja izuzetno respektabilna imena dokazati da je sve ovo čisto politika.

"Ali, kako vidite, po međunarodnom krivičnom pravu danas vlada sila, prema tome, ako je on /Šmit/ to radio prema instrukcijama SAD, Nemačke, oni će pokušati da ga /Dodika/procesuiraju. Inače, gledano pravno to nema nikakve osnove ni protiv Dodika, ni protiv Lukića", rekao je Nogo.

On smatra da će dalji tok cijelog slučaja zavisiti od toga kakve su instrukcije u Tužilaštvu BiH dobili od zemalja NATO-a.

"Ovde, pre svega mislim na Englesku, SAD i Nemačku. Prema nemačkom zakonu, on /Dodik/ nema odgovornosti, ali znate onu da ono `što važi za Vas, za nas ne važi`. E, to je njihova logika. Prema tome, pravnički gledano Dodik može da bude miran, ali `sila Boga ne moli`, oni mogu da rade svašta. Ne vidim kako će oni to sprovesti na teritoriji Republike Srpske, osim ako ne izvrše invaziju, a to znači revoluciju", istakao je Nogo.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta, optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Kristijana Šmita. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana