Nobilo: Dodika u ovakvoj situaciji ne mogu osuditi

GS
Nobilo: Dodika u ovakvoj situaciji ne mogu osuditi

BANjALUKA - Anto Nobilo, član tima odbrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, rekao je za  RTRS da u pravnom smislu odbrana Dodika izvrsno stoji i da se predsjednik Srpske ne može osuditi u ovakvoj situaciji.

Nobilo je rekao da sudija Sena Uzunović neće ućutkati njega i ostale članove tima odbrane da slobodno i kritički iznose činjenice o navedenom procesu i napomenuo da je loše to što Sud BiH u ovom slučaju radi pod velikim pritiskom.

On je dodao da određene okvirne procjene govore da bi se postupak protiv Dodika na neki način i otprilike mogao završiti do početka decembra.

Prema njegovim riječima, pravno gledano, predsjednik Dodik nije počinio krivično djelo i treba biti oslobođen.

- U trenutku kad je predsjednik Srpske Milorad Dodik potpisao Ukaz, krivični zakon Kristijana Šmita nije stupio na snagu. Po načelu legaliteta, kazneni i krivični zakoni ne mogu unazad raditi, nego moraju stupiti na pravnu snagu, pa se onda smatra da je onaj koji ga prekrši napravio krivično djelo. Ja sam apsolutno čvrst u našim stavovima da pravno mi izvanredno stojimo i da se predsjednik Dodik ne može osuditi u ovakvoj pravnoj situaciji. Ali nisam siguran kakvu će odluku donijeti sud. Znam šta pravo kaže, a šta će reći sud, to ne znam – rekao je Nobilo.

Nobilo je ocijenio da "od početka Šmit nije htio preuzeti na sebe ulogu da izbaci predsjednika Dodika iz političke igre jer je shvatio da bi to moglo izazvati ozbiljne i dugotrajne štetne posljedice i da bi se to vezalo za njegovo ime".

- I onda su oni smislili kako to da podmetnu pravosuđu, da taj posao za njih pravosuđe odradi. On je u svakom momentu mogao svoj dekret napisati da iz političkog života eliminiše predsjednika Dodika. Nije morao ići u donošenje zakona. Ali on nije htio na sebe preuzeti posljedice – istakao je Nobilo.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nedavno nakon suđenja u srijedu, 16. oktobra, da mu je za oslobađajuću presudu ponuđeno da prihvati razne stvari o centralizaciji BiH, što je odbio.

Dodik je naglasio da je to razlog zbog kojeg se pokušava ubrzati proces koji se pred Sudom BiH vodi radi nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana