Ništa od maštarija Heleza i Bećirovića

Marijana Miljić Bjelovuk
Ništa od maštarija Heleza i Bećirovića

SARAJEVO - Izjave ministra odbrane Zukana Heleza ne mogu se uzimati kao relevantne, a njegove najave o članstvu BiH u NATO-u su neutemeljene. Najavljivao je on i neke dronove kamikaze i sve obično bude samo dezinformacija, tako da je i ovaj put na sceni ista priča.

Kazao je ovo “Glasu Srpske” zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović komentarišući izjavu Heleza da će NATO ubrzo dati BiH kandidatski status.

- Njegove najave su neutemeljene. Tome svjedoče i izjave zvaničnika Alijanse u kojima je više puta ponovljeno da program reformi ne prejudicira članstvo BiH u NATO-u, ali i da se o integracijama u taj vojni savez neće razgovarati sve dok ne bude postignut politički konsenzus domaćih političkih aktera. S druge strane, svima je jasno da je Dejtonski sporazum jasno definisao da se sve odluke u BiH moraju donositi u skladu sa dogovorom dva entiteta i tri konstitutivna naroda - poručio je Goganović.

Podsjetio je i da je svima dobro poznat stav Republike Srpske i srpskog naroda o članstvu BiH u NATO-u.

- Za nas su NATO integracije neprihvatljive, ali u skladu sa programom reformi od 2019. godine, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, okrenuti smo saradnji sa NATO-om. Dakle, moguća je samo saradnja, a nikakvo članstvo BiH u Alijansi - naglasio je Goganović.

Osvrnuo se i na izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića koji je juče nakon razgovora sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom pozvao NATO da uputi BiH poziv za članstvo, ali i da se vrati u vojne baze u zemlji.

- Nije prihvatljivo da Bećirović sam iznosi stavove BiH o pitanju NATO integracija jer Predsjedništvo BiH treba da radi u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, to je kolektivni organ odlučivanja. Bilo bi korektno da su na sastanku kojem je prisustvovao Bećirović bila i druga dva člana Predsjedništva - poručio je Goganović.

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da najviši predstavnici Bošnjaka, od ministra odbrane do člana Predsjedništva BiH, učestvuju u kontinuiranom fabrikovanju bezbjednosne krize s ciljem izazivanja međunarodne intervencije i ispunjavanja bošnjačko-muslimanskih političkih ciljeva, među kojima je prioritet - prekompozicija strukture BiH i ukidanje entiteta.

Novaković Bursać navela je da je riječ o beskrupuloznim izmišljotinama o krizama i bezbjednosnim prijetnjama u BiH, te o krajnje neodgovornom ponašanju pojedinaca koji su, zarad ličnih stranačkih ciljeva, spremni da krše sve - od Ustava do bazičnih principa na kojima počiva BiH.

- Sa sigurnošću se može tvrditi da je Bećirović vrijeme za sastanak sa NATO zvaničnicima u potpunosti upotrijebio za targetiranje Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika kao glavnih krivaca za sve i svašta, pa tako i za postavljanja glavnih meta potencijalnih intervencija koje priželjkuje  - poručila je Novaković Bursać.

Knežević

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Gojko Knežević rekao je da se partnerstvo BiH i NATO-a ogleda isključivo u saradnji kroz oblasti obrazovanja, obuke, opremanja i ocjenjivanja dostignutog stepena interoperabilnosti.

- Za sve ostale procese u odnosu na NATO i druge međunarodne organizacije nadležno je Predsjedništvo BiH -  poručio je juče Knežević na otvaranju NATO Konferencije strateških vojnih partnera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana