Niko duže od Viškovića nije u kontinuitetu bio na funkciji premijera

Gerila
Niko duže od Viškovića nije u kontinuitetu bio na funkciji premijera

BANjALUKA - Niko nikada u istoriji Republike Srpske nije duže u kontinuitetu obavljao funkciju predsjednika Vlade Srpske od aktuelnog premijera Radovana Viškovića.

Imenovan 18. decembra 2018. godine, Višković je tako „sakupio“ pet godina, osam mjeseci i devet dana staža na pomenutoj funkciji i prestigao partijsku koleginicu i aktuelnog srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, koja se na premijerskoj funkciji zadržala od 12. marta 2013. do 19. novembra 2018, odnosno jedan dan manje od Viškovića.

Višković će imati priliku postati broj jedan i kada je riječ o ukupnom stažu, jer je tu još uvijek neprikosnoven njegov partijski šef, lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je premijersku funkciju obavljao u dva navrata. Prvi put od 31. januara 1998. do 16. januara 2001. (dvije godine, 11 mjeseci i 16 dana), a drugi od 28. februara 2006. do 15. novembra 2010. godine (četiri godine, osam mjeseci i 17 dana). Ukupno, sedam godina, osam mjeseci i dva dana, ili nešto malo manje nego puna dva mandata. Jasno je, dakle, da će se aktuelni premijer osamiti na vrhu spiska i kada bi gledali ukupni staž na pomenutoj poziciji, ukoliko dočeka kraj mandata, piše Gerila.

Turbulentna ratna i postratna vremena za rezultat su imala to da nijedan od pet SDS-ovih premijera (Branko Đerić, Vladimir Lukić, Dušan Kozić, Rajko Kasagić i Gojko Kličković) nije na čelu Vlade Srpske sastavio ni pune dvije godine. Nakon prvog Dodikovog mandata, po dvije godine na funkciji predsjednika Vlade Srpske “upisali” su PDP-ovi Mladen Ivanić i Dragan Mikerević. Dodik se potom vratio u premijersku fotelju, a njegovim prelaskom na funkciju predsjednika Srpske, na čelo Vlade dolazi Aleksandar Džombić, koji se na poziciji zadržava manje od dvije godine i tri mjeseca. Naslijedila ga je Cvijanovićeva, a nju Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana