Nezaposlenom roditelju četvoro i više djece 750 KM mjesečno

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Prijedlogom zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece, koji se razmatra u Narodnoj skupštini Srpske po hitnom postupku istovremeno sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, predviđeno je ostvarivanje prava ove populacije na novčano primanje od najmanje 750 KM mjesečno.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, po hitnom postupku, saopšteno je danas iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Intencija Vlade Republike Srpske jeste da se nezaposlenom roditelju četvoro i više djece, osim prava na novčano primanje u nominalnom iznosu, omoguće i prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koja se ostvaruju na osnovu uplate doprinosa.

Kako bi ova prava bila ostvarena, potrebno je stvoriti pravni osnov za sticanje svojstva osiguranika, zbog čega je i predložen ovaj zakon.

Predlažu se izmjene i dopune određenih odredaba ovog zakona s ciljem preciznijeg i dodatnog regulisanja određenih pitanja koja su se pojavila u primjeni Zakona, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana