Neusaglašena Reformska agenda: BiH gubi 70 miliona evra

GS
Neusaglašena Reformska agenda: BiH gubi 70 miliona evra

SARAJEVO - Vlasti BiH nisu uspjele usaglasiti tekst nacrta Reformske agende koja je bila potrebna za dobijanje 70 miliona eura, odnosno prve tranše Plana rasta Evropske unije.

Prema saznanjima portala Kliks.ba, četiri kantona u Federaciji BiH (Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Srednjobosanski, Unsko-sanski) su poslali saglasnost nakon dan i po pregovora, ali uz određene uslove.

Međutim, prema mišljenju Savjeta ministara potrebno je bilo izjašnjavanje "za" ili "protiv", bez uslova, pa je njihova komunikacija shvaćena kao glas protiv.

Kako nije bilo konsenzusa, Reformska agenda neće biti poslana u Brisel, odnosno danas će biti poslana informacija kako BiH nema usaglašen dokument.

Konkretnije, BiH je trebala usaglasiti 112 tačaka iz reformske agende. 

Već ranije je vlast iz Republike Srpske odbila dati saglasnost za dvije i to popunjavanje Ustavnog suda BiH i implementaciju odluka te za ukidanje entitetskog veta u Vijeću za državnu pomoć.

No, vlasti su se nadale i pokušale još jednom dobiti pristup 70 miliona eura na osnovu 110 mjera koje je trebalo usaglasiti i na što su saglasnost trebali dati svi kantoni. No četiri kantona u kojima su premijeri iz SDA (USK, TK, ZDK i SBK) dali su uslovnu saglasnost, što Vijeće ministara, prema njihovom tumačenju ne može tumačiti kao "za" jer je navodno potrebno poslati poruku Briselu vrlo jasno, postoji ili ne postoji saglasnost za 110 mjera.

Kako je potvrđeno za Kliks na dijelovima Reformske agende će se dalje raditi kroz individualne resore.

Podsjetimo, radi se o prvoj tranši EU Plana rasta, koja iznosi 70 miliona eura, odnosno sedam posto od milijardu eura koji su bili namijenjeni za našu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana