Nestali nisu broj, već nečija djeca, braća i sestre, očevi i majke

Srna
Nestali nisu broj, već nečija djeca, braća i sestre, očevi i majke

OZREN – Nestali nisu broj, niti statistika, već nečija djeca, braća i sestre, očevi i majke, čije porodice zaslužuju da budu pronađeni, poručila je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na kod Manastira Svetog Nikole na Ozrenu, povodom obilježavanja Dana nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

Napominje da 28 godina nakon okončanja rata, Republika Srpska i dalje traga za 1.646 nestalih osoba, vojnika i civila, među kojima je više od 300 žena i djece. Cvijanovićeva je naglasila da je proces traženja nestalih lica srpske nacionalnosti već godinama toliko manjkav, spor i sraman da apsolutno razumije i bijes i ogorčenje njihovih porodica.

- Ništa manje sraman nije ni ignorantski odnos Instituta za nestala lica BiH prema porodicama nestalih Srba. Njihova je profesionalna i ljudska obaveza da jednako tretiraju sve, a ne da bilo koga favorizuju ili ignorišu na osnovu nacionalne pripadnosti. Isti je slučaj i u mnogim drugim institucijama na zajedničkom nivou i protiv toga se na svakom mjestu borimo - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je upravo nastojanje bošnjačkih predstavnika da privatizuju institucije BiH ključni razlog njenog neuspjeha.

- Prethodnih godina vodila sam brojne razgovore sa predstavnicima porodica poginulih i nestalih lica. Dugogodišnja borba koju vode, tražeći pravdu i svoje najmilije, nije samo njihova, već borba svih nas. To je borba za dostojanstvo i ravnopravnost koju su srpskom narodu i Republici Srpskoj garantovali Ustav i Dejtonski mirovni sporazum. To nam niko nije poklonio, već su se za to borili i izborili vaši najmiliji. Zato ćemo uvijek biti uz vas i sa vama. Zato vaša borba nikada neće biti samo vaša, već naša zajednička. U institucijama Republike Srpske, kao i do sada, uvijek ćete imati oslonac i podršku. To jeste i naša institucionalna obaveza, ali je prije svega ljudska dužnost - poručila je Cvijanovićeva.

Istakla je da su se danas okupili na Ozrenu da bi se saborno i molitveno prisjetili svih poginulih i nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, onih kojima Republika Srpska i srpski narod duguju vječnu zahvalnost za slobodu koju su izvojevali zajedno sa svojim saborcima.

-Zbog njih, kao i zbog nas samih, dužni smo da tu slobodu u miru branimo i ostavimo budućim generacijama. Sloboda o kojoj govorim zove se Republika Srpska. I nismo danas slučajno baš na Ozrenu. Ova planina simbol je stradanja srpskog naroda u proteklom ratu. Tom stradanju i egzodusu Srba sa ovih prostora doprinijela je NATO agresija na Republiku Srpsku koja je otpročela baš na današnji dan, prije 28 godina - podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Ozren mjesto bola, patnje i zvjerskih zločina počinjenih od pripadnika odreda “El-mudžahid”.

- Ti monstrumi koji su živjeli hiljadama kilometara daleko od BiH – danas se u Sarajevu poštuju kao heroji i branioci. A njihove žrtve, ozrenski Srbi koji su ovdje živjeli vijekovima, bez imalo stida i srama nazivaju agresorima i zločincima. Riječ je o potpunom odsustvu svake logike, morala, a i zdravog razuma - konstatovala je Cvijanovićeva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić zatražio je da Institut za traženje nestalih lica BiH ubrza aktivnosti na pronalasku i identifikaciji posmrtnih ostataka Srba i da se prestane baviti dnevnom politikom.

Egić je ukazao na to da Republika Srpska u ovom momentu još traga za više od 1.600 lica.

-Otkako je traženje i identifikacija prešla na nivo BiH to je sve obustavljeno i svedeno na minimalnu mjeru iz prostog razloga jer druga dva naroda u BiH to namjerno razvlače i odugovlače i ne rade ništa po tom pitanju kako bi sebe predstavili kao jedine žrtve u prošlom ratu i namjerno smanjili srpske žrtve - izjavio je Egić.

On je napomenuo da je postoji nezadovoljstvo radom Instituta za traženje nestalih lica BiH i da je u više navrata apelovano da se traženje i identifikacija pojača sa svih nivoa.

-Opet koristim priliku da poručim da se sa ovim stvarima ne manipuliše i ne zloupotrebljavaju u dnevnopolitičke svrhe, već da se prione na posao da se nađu posmrtni ostaci, da svako ima posmrtno mjesto gdje mu se može prislužiti svijeća i odati počast - poručio je Egić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac poručila je da porodice nestalih zaslužuju da Republika Srpska u svoje ruke preuzme proces pronalaženja i identifikacije od Instituta za traženje nestalih lica BiH, koji je od 2008. godine identifikovao svega 59 Srba.

Graorčeva je rekla da se na spisku veliki broj nestalih imajući u vidu da svake godine bude pronađeno sve manje ljudi, a samim tim i identifikovano.

- Mi kao organizacija, odnosno oni koji predstavljaju porodice nestalih u Republici Srpskoj, stalno apelujemo i iniciramo da se ovaj problem mora staviti na vrh prioriteta - izjavila je Graorčeva.

Ona je rekla zadovoljna stavom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je pitanje nestalih vitalno nacionalno pitanje.

- Formiranjem Instituta od 2008. godine ovaj proces je bukvalno stao, ove brojke koje su se pominjale u proteklih godina jako su male i zaista smo suočeni da veliki broj porodica koje traže svoje najmilije neće dočekati da ih pronađu i dostojno sahrane, posebno imajući u vidu da roditelji koji odlaze sa ovoga svijeta neće riješiti sudbinu svog djeteta - izjavila je Graorčeva.

Prema njenim riječima, od početka rada Institut je kao institucija na nivou BiH pronašao i identifikovao ukupno 59 lica srpske nacionalnosti, ne računajući sva tijela koja su pronađena za vrijeme rada entitetskih komisija Republike Srpske i Federacije BiH, kada je bio dakle veći broj identifikovanih.

- Ali, to nisu tela koja su pronađena za mandata Instituta i to je ono na što mi stalno ukazujemo i zbog čega iniciramo da se mora nešto uraditi na tom pitanju - istakla je Graorčeva.

Ona je navela da se moraju pokušati riješiti slučajevi posmrtnih ostataka u spomen–kosturnicama, kojih je trenutno više 750.

Milka Kokot iz Istočnog Sarajeva potražuje tijela oca Dragana Stanišića i brata Gojka koji su ubijeni na kućnom pragu.

- Nisi odvezeni u nepoznatom pravcu. Odvezeni su u hitnu, povedeni pod brojeve 31 i 32, i tu su ostali. Sve arhiva zna, samo treba arhivu otvoriti - rekla je Kokotova.

Jovana Zekić iz Srebrenice potražuje tijelo oca koji je sa 38 godina nestao 9. maja 1992. godine ispred objekta SUP-a u Srebrenici.

- Povukli smo se iz Srebrenice među zadnjima, međutim on je ostao pored SUP-a i od tada mu se gubi svaki trag - navela je Zekićeva, koja kaže da do danas nije pozivana na identifikaciju.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković poručio je da je Ozren bio veliko stratište, pogotovo od 10. septembra 1995. godine, i da sa ljudskog i moralnog aspekta odgovorni za zločine moraju biti procesuirani.

- Zločin nema vjeru i naciju i svi koji su ih činili treba da budu kanjeni. Činjenice, nažalost, pokazuju da je najviše kažnjeno na srpskoj strani i to izaziva veliko revolt kod običnog naroda - Srba, i to je rana koja mora da se izliječi - izjavio je Petković.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, Republika Srpska traga za još 1.646 nestalih lica, od kojih je 1.011 civila, među kojima su 312 žene i djeca. Traga se za još 623 nestala pripadnika Vojske Republike Srpske i 12 pripadnika MUP-a.

Tokom rata stradalo je 26.048 boraca i 8.994 civila.

Sjećanje na Spomenka Gostića

Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić položili su danas na Ozrenu, povodom Dana nestalih i poginulih, vijenac kod Spomen-kipa najmlađeg borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića.

Cvijanovićeva, Stevandić i Egić prethodno su položili vijenac kod Spomen-krsta kod Manastira Svetog Nikole na Ozrenu, povodom obilježavanja Dana nestalih i poginulih Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijenac je kod Spomen-krsta u ime Srbije položio generalni konzul u Banjaluci Miloš Vujić.

Ruže su, između ostalih, položili i poslanik SNSD Danijel Jošić, zatim delegacija Trećeg Republike Srpska pješadijskog puka, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Prethodno je iguman Gavrilo služio parastos poginulim i ubijenim borcima i civilima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu kod Manastira Svetog Nikole na Ozrenu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana