Nešković povukao Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH

Srna
Nešković povukao Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH

SARAJEVO - Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković povukao je prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Ustavnom sudu BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio prije sedam mjeseci.

Kao osnovne razloge za povlačenje ovog prijedloga zakona, zbog kojeg bošnjački delegati nisu prisustvovali sjednicama, Nešković je naveo da ne želi da utiče na druge da blokiraju Dom naroda.

"Učinio sam ovo zbog srpskog naroda, ali i ostala dva konstitutivna naroda u BiH kako bismo razgovarali i donosili zajednička rješenja", rekao je Nešković novinarima u Sarajevu.

On je istakao da ostaje pri stavu da strane sudije trebaju napustiti Ustavni sud BiH, te da uticaj međunarodne zajednice u BiH iz godine u godinu treba biti sve manji kako bi se narodi u BiH dogovarali i sami donosili odluke.

Nešković je dodao da dio političara iz Federacije BiH nije spreman za razgovor o ovoj temi, dodajući da će se zalagati da BiH ne bude protektorat, odnosno da bude što manje pod protektoratom međunarodne zajednice.

"Ovdje je riječ o manjku demokratije u BiH i manjku razgovora", zaključio je Nešković i dodao da su na njega i ranije vršeni pritisci da povuče ovaj zakonski prijedlog.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović najavio je da će nastavak prekinute sjednice biti održan 29. oktobra, čime će ovaj dom praktično prestati sa blokadom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana