Nešić za "Glas Srpske": Helez je opsjednut Dodikom

Marijana Miljić Bjelovuk
Nešić za "Glas Srpske": Helez je opsjednut Dodikom

Ministra odbrane BiH Zukana Heleza teško da iko u ovoj zemlji, a kamoli van nje, shvata ozbiljno. On ima poprilično bujnu maštu, čemu smo svjedočili u onim pričama o kampovima za obuku i bajkama o proizvodnji i izvozu dronova samoubica, rekao je ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić.

On je u intervjuu “Glasu” naveo da je Srpska uvijek računala samo na sebe, ali i osvrnuo se na povećane mjere bezbjednosti u BiH.

- Bezbjednosno interesantna lica su 24 sata pod nadzorom službi - poručio je Nešić.

GLAS: Ministar odbrane BiH Zukan Helez prozvao je Vas i predsjednika RS Milorada Dodika, kojeg je nazvao nelegalnim te naveo da nećete BiH približiti agresorskim vrijednostima, a sve zbog stava Republike Srpske kada je riječ o članstvu BiH u NATO-u. Kako na to gledate?

NEŠIĆ: Helez gotovo pa nije vrijedan ozbiljnog komentara. Podsjetio bih ga da je on lično kao poslanik glasao za tri člana Centralne izborne komisije (CIK), koji su verifikovali pobjedu Milorada Dodika. Ako je imao neke nedoumice uvijek je mogao uložiti žalbu. Dakle, Dodik je predsjednik Srpske u skladu sa zakonima ove zemlje i odlukama CIK-a. Ovom izjavom nije on osporio legalnost Dodikovog izbora, nego je optužio CIK, Tužilaštvo BiH i Sud BiH za nezakonit rad. Po tome, rekao bih da je Helez nezadovoljniji njihovim radom od nas u Republici Srpskoj ili je naš potrčko. Nikako ja ne mogu gajiti agresorske vrijednosti u sebi, jer sam u ratu bio dijete koje je sa svojom školskom torbom protjerano iz kuće, dok je Helez bio oficir.

GLAS: Da li Helez takvim istupima želi da promoviše samo sebe? Kako komentarišete i to što uporno tvrdi da se pitaju samo institucije BiH kada je riječ o članstvu BiH u NATO-u.

NEŠIĆ: On povremeno ima tu potrebu da bude prvi u Bošnjaka, replika Milorada Dodika, kojim je fasciniran. I u tim institucijama BiH sjede Srbi, a u njima postoje i mehanizmi zaštite volje entiteta. Bez Srba iz Republike Srpske nema nikakve odluke u institucijama BiH. Za svaki dalji korak ka NATO-u morao bi postojati konsenzus u Predsjedništvu BiH i entitetske većine u dva doma Parlamenta BiH. Dakle uloga u odlučivanju u BiH Republici Srpskoj data je Dejtonom. Srpska je jedan od dva ravnopravna i konstitutivna entiteta. Bez Republike nema ni odluka u institucijama BiH.

GLAS: Može li Srpska računati na sadašnje partnere iz reda Bošnjaka na nivou BiH, s obzirom na najnovije stavove?

NEŠIĆ: Srpska je uvijek računala samo na sebe. Savjet ministara nije nikakva koalicija, nego organ koji se sastavlja. Tu su svi predstavnici svojih entiteta i naroda i bore se za interese onih koje predstavljaju. Dobro je kada imamo zajednički interes, kao što je članstvo u EU, gdje smo postigli visok stepen saglasnosti, što je za rezultat imalo otvaranje pregovora. Mene zaista ne zanima ko predstavlja Bošnjake i Hrvate, jer sam tamo biran da predstavljam Republiku Srpsku.

GLAS: Kakva je bezbjednosna situacija u BiH, s obzirom na sva dešavanja u svijetu?

NEŠIĆ: Mjere bezbjednosti su pojačane u cijeloj Evropi, kojoj i mi pripadamo, posebno nakon užasnog terorističkog napada u Moskvi. Sukobi u Gazi, rat u Ukrajini svakako su razlozi za pojačan oprez, jer je terorizam globalni problem i nikada ne znate gdje će zaiskriti. Naše bezbjednosne agencije na svim nivoima preduzimaju sve mjere da svi budu bezbjedni.

Spinovanje

GLAS: Da li djelovanje Kristijana Šmita može poljuljati stanje bezbjednosti u BiH?

NEŠIĆ: Šmitovi potezi ovdje otvaraju političke krize i destabilizaciju, ali ne mogu ugroziti bezbjednost. Ne treba unositi paniku. Srpska je uvijek naglašavala svoje opredjeljenje za mir i bezbjednost, kao i visoke demokratske standarde i poštovanje Dejtonskog sporazuma. Te priče o ugroženoj bezbjednosti spinuju neodgovorni lideri iz FBiH, koji prizivaju NATO trupe ovdje i trude se da otjeraju svakog mogućeg privrednika. To je neodgovorno ponašanje prema građanima koje pokušavaju gurnuti u siromaštvo i otjerati odavde. Kada član Predsjedništva ili kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH odnosno Denis Bećirović i Denis Zvizdić pričaju takve gluposti, šta mislite hoće li neko uložiti novac pa makar samo u FBiH? Naravno da neće, nego će pobjeći i oni koji su već ovdje. Svoje verbalne populističke ratove vode preko leđa naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana