Nešić: Za bezbjednost Evrope važna stabilnost u njenom centru - u BiH

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO - Za bezbjednost Evrope važna je stabilnost u njenom centru, a to je geografski BiH, istakao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić na sastanku predstavnika Savjeta ministara i članova Sjevernoatlantskog savjeta, predvođenih zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirčeom DŽoanom.

Prema njegovim riječima, EU je kao mjesto saglasnosti svih velika šansa za izgradnju stabilnosti, prosperiteta, a samim tim i stabilnosti Evrope, saopšteno je iz Savjeta ministara.

“Zato se nadam da postoji dovoljno odgovornosti u donosiocima odluka u Briselu da EU otvori pregovore sa BiH bez odgađanja sada kada domaći akteri pokazuju inicijativu da žele da se dogovaraju i razgovaraju o BiH, poštujući jedni druge. Za našu ukupnu političku stabilnost, a zatim i bezbjednost i ekonomski napredak, bilo bi neprimjereno da se neko sa strane umiješa u političke procese i nametanjem presiječe sve šanse demokratski izabranih predstavnika sva tri naroda da rade svoj posao”, rekao je Nešić.

Sastanku sa zamjenikom generalnog sekretara i ambasadorima zemalja članica NATO-a prisustvovali su i predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto, ministar odbrane Zukan Helez, ministar inostranih poslova Elmedin Konaković i njegov zamjenik Josip Brkić.

Sastanak je realizovan u okviru programa saradnje između BiH i Sjevernoatlanskog savjeta, a razgovarano je o budućoj saradnji i realizaciji paketa pomoći BiH u okviru NATO programa izgradnje odbrambenih i bezbjednosnih kapaciteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana