Nešić: Ubrzanje evropskog puta BiH važno za stabilnost regiona

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO- Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je danas u Briselu na sastanku sa komesarom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem da je ubrzanje evropskog puta BiH od presudnog značaja za stabilnu i bezbjednu budućnost regiona.

Nešić i Varhelji su razgovarali o evropskom putu BiH i ispunjavanju obaveza bezbjednsnog sektora u toj oblasti.

Na sastanku je konstatovano da BiH dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU treba iskoristiti kako bi bilo ubrzano ispunjavanje preporuka Unije i uspostavljanje saradnje sa bezbjednosnim agencijama EU, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

"Dogovoreni politički cilj Savjeta ministara u ovom mandatu je rad na priključenju EU i naš kabinet se prema tome odnosi izuzetno ozbiljno i posvećeno. Kao ministar bezbjednosti insistiram na jedinom mogućem putu ka EU - putem dogovora, kompromisa, razgovora i konkretnih rezultata, a sve to uz poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH", rekao je Nešić.

On je informisao Varheljija da su otklonjene i posljednje prepreke za uspostavljanje pune operativne saradnje sa Evroplom koja će biti ozvaničena otvaranjem kancelarije kontakt tačke u Ministarstvu bezbjednosti u maju i slanjem oficira za vezu sa Evroplom u Hag.

Na sastanku je razgovarano i o uspostavljanju saradnje sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu /Fronteks/.

Nešić se u Briselu, gdje boravi u radnoj posjeti, sastao i sa komesarom EU za unutrašnje poslove Ilvom Johanson sa kojom je razgovaro o upravljanju migracijama i povratku migranata u zemlje porijekla.

On je rekao da je BiH opredijeljena za intenzivniju saradnju sa zemaljama zapadnog Balkana i sa EU u pristupu upravljanju migracijama, posebno na planu sprečavanja ilegalnih migracija i zajedničke borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Nešić i Johansonova su razgovarali i o zajedničkoj borbi protiv terorizma, prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma, kao i saradnji i jačanju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana