Nešić: Svojinski odnosi su jasno razgraničeni

Srna
Nešić: Svojinski odnosi su jasno razgraničeni

BANjALUKA - Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je danas da su svojinski odnosi jasno razgraničeni aneksima Dva i Četiri Dejtonskog sporazuma i da to ne mogu i neće promijeniti nikakve izjave sarajevskih lidera.

Za zajedničku izjavu o imovini, koju je juče potpisalo osam političkih predstavnika iz Federacije BiH, Nešić je rekao da je njen cilj produbljivanje krize i blokada cijele BiH, pošto FBiH “uspješno drže u blokadi od 2018.godine”.

-Nesposobni da nakon drugog izbornog ciklusa formiraju Vladu FBiH, lideri žtrojkež nisu znali kako da sjednu za isti sto sa (liderima SDA i DF-a) Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, pa im je Republika Srpska poslužila kao alibi za sijelo sa Izetbegovićem - naveo je Nešić.

Zapitao je kakva je to pravna logika po kojoj Brčko distrikt odlukom OHR-a može da knjiži državnu imovinu, a Republici Srpskoj se to uskraćuje odlukom Kristijana Šmita, saopšteno je iz DNS-a.

-Kakva je to vladavina prava u kojoj Federacija BiH dodjeljuje koncesije na svojim rijekama, ali Republika Srpska ne može? Kakav je to Ustavni sud BiH za koji su sporni Zakon o šumama Republike Srpske i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, ali nisu sporni isti zakoni u FBiH i njenim kantonima? - upitao je Nešić.

Nada se da u Republici Srpskoj postoji nacionalno jedinstvo po pitanju očuvanja dejtonskih nadležnosti Srpske.

U zajedničkoj izjavi osam bošnjačkih političkih predstavnika je navelo da Tužilaštvo BiH i ostali nadležni organi BiH moraju procesuirati odgovorna lica koja najavljuju da će nastaviti knjiženje te imovine na Republiku Srpsku.

U izjavi se tvrdi da “BiH ima isključivu nadležnost” da uređuje sva pitanja u vezi sa državnom imovinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana