Nešić: Srpska neće dozvoliti da im drugi biraju predstavnike u BiH

Srna
Nešić: Srpska neće dozvoliti da im drugi biraju predstavnike u BiH

BANjALUKA- Republika Srpska i srpski narod nikada neće dozvoliti da im drugi biraju predstavnike, a BiH neće i ne može postojati na unitarističkim i centralističkim temeljima, rekao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić komentarišući navode federalnih medija da je Evropski sud za ljudska prava “pozitivno odgovorio na apelaciju Slavena Kovačevića”.

Iako odluka nije objavljena niti je bilo kakav dokument „procurio“ u javnost, uslijedila su reagovanja iz Srpske.

Nešić je rekao da, nakon što su potpuno majorizovali Hrvate i izabrali im lažnog člana Predsjedništva BiH, građanski unitaristi isti scenario pripremaju i Srbima, prenosi Srna.

-Ukoliko je tačno da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, po apelaciji savjetnika Željka Komšića - Slavena Kovačevića, utvrdio da su ugrožena njegova prava jer ne može birati sve članove Predsjedništva i indirektno Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, onda je jasna intencija da se pod plaštom građanskog majorizuju i Srbi i da se i njima biraju predstavnici - rekao je Nešić, saopšteno je iz DNS-a.

On je poručio da očekuje da će sve partije iz Republike Srpske imati isti stav i pokazati nacionalno jedinstvo braneći pravo Republike Srpske da bira svog člana Predsjedništva.

Federalni mediji tvrde da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio  da su prava Kovačevića prekršena zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

Tvrde da je, u suštini, Evropski sud za ljudska prava zaključio da je pravo Kovačevića ugroženo jer on kao Srbin iz Sarajeva ne može odlučivati o izboru člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, niti kao Srbin iz FBiH ne može biti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Praktično, a ako je suditi po medijskim izvještajima s obzirom da presuda još nije objavljena, Evropski sud za ljudska prava smatra da BiH treba da bude jedna izborna jedinica kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana